Trump får sejr i Højesteret med delvis accept af indrejseforbud

Selv om det er et indrejseforbud med begrænsninger, så har Trump fået en væsentlig sejr, efter at Højesteret har givet præsidenten ret til at indføre et midlertidigt indrejseforbud.

Præsident Donald Trump kan glæde sig over endelig at få lidt medvind ved domstolene, selv om Højesterets blåstempling af hans indrejseforbud sker med centrale begrænsninger. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

WASHINGTON: Den amerikanske højesteret har tilladt en indskrænket version af præsident Donald Trumps indrejseforbud for rejsende fra seks muslimsk dominerede lande.

Til efteråret vil Højesteret tage endelig stilling til præsidentens bredere magtbeføjelser i forhold til indvandring med udgangspunkt i indrejseforbuddet, der for Trump handler om national sikkerhed, men som domstole har afvist med det argument, at det diskriminerer en hel religion.

I sin foreløbige kendelse gør Højesteret en vigtig undtagelse, da retten ifølge Washington Post skriver, at forbuddet »ikke må træde i kraft over for udenlandske nationaliteter, der på troværdig vis kan redegøre for et ægte forhold til en person eller en enhed i USA«.

Med andre ord siger retten, at udlændinge med bånd eller relationer i USA - for eksempel allerede indskrevne studerende på universiteter eller ansatte i virksomheder - ikke vil have forbud mod at komme ind i landet.

Mens nye ansøgere om visum, der ikke tidligere har været i USA, eller som ikke har familie, forretning eller andre relationer, kan være omfattet af forbud mod indrejse.

Forbuddet forventes også at være foreløbigt, og indtil at Trumps administration har gennemgået sine hidtidige indrejseprocedurer med tættekam med det mål at indføre nye og skrappere procedurer for indrejse.

Kendelsen betyder, at administrationen kan indføre et midlertidigt 90 dages indrejseforbud til USA for rejsende fra de seks omfattede lande og et 120 dages indrejseforbud for alle flygtninge. Dog med de nævnte undtagelser.

I sidste uge sagde Trump, at forbuddet vil træde i kraft 72 timer efter en blåstempling af Højesteret. Derfor ventes det at træde i kraft torsdag.

Trumps indrejseforbud har skabt ballade i måneder.

Først udstedte præsidenten den 27. januar, en uge efter sin indsættelse, et midlertidigt indrejseforbud for alle flygtninge i 120 dage og alle borgere fra syv lande - Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen - i 90 dage.

Men to retsinstanser, først en lokaldommer og sidenhen en appelret, suspenderede indrejseforbuddet. Dette fik præsidenten til at anklage dommerne for at være politiske og blandt andet omtalte han til stor debat en af dem som en ”såkaldt” dommer.

I lyset af nederlaget i appelretten skruede Det Hvide Hus et nyt og mindre omfattende indrejseforbud sammen. Blandt andet blev Irak taget af listen. Men heller ikke det andet indrejseforbud ville domstolene blåstemple, selvom det med Donald Trumps ord var en »udvandet version« af det første.

Præsidenten havde argumenteret for, at indrejseforbuddet var nødvendigt af hensyn til den nationale sikkerhed. Men flere retsinstanser underkendte det med den begrundelse, at der reelt blot var tale om et »muslimforbud«, hvilket ifølge dommerne er i strid med den amerikanske forfatning ord om religionsfrihed.

Årsagen til dette var ikke mindst at Donald Trump under sin valgkampagne havde argumenteret for, at han ville have et ”muslimforbud”.

Sidenhen fastholdt Trump, at hans indrejseforbud ikke var et muslimforbud, men et forbud der udelukkende havde til mål at forhindre indrejse af potentielle terrorister fra de omfattede lande, som ville begå terror på amerikansk jord.

Højesterets kendelse er en væsentlig sejr for Trump, selv om Højesteret kun delvist godkender det midlertidige indrejseforbud.

Trump har også på anden vis haft modstand fra domstolene. I april blokerede en dommer Trump administrationen fra at fuldføre en trussel om at tage tilskud fra USAs såkaldte »sanctuary« byer. Byerne er kendetegnet ved at have begrænset deres samarbejde med regeringen i Washington for at hjælpe illegale indvandrere, så de kan undgå deportation ud af landet.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.