Trump erklærer undtagelsestilstand: Barry truer New Orleans

Efter Katrina-katastrofen er New Orleans nu forberedt på orkanen og oversvømmelser. I weekenden kommer de nye systemer på prøve, når Barry rammer.

US-WEATHER-ENVIRONMENT
Den tropiske storm Barry har samlet sig i Den Mexicanske Golf. Den ventes at gå i land i nærheden af New Orleans fredag aften eller tidlig lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: LIZABETH MENZIES

Indbyggerne i den amerikanske storby New Orleans er blevet opfordret til at proviantere. »Skaf jer mad nok til, at I kan blive indendørs i tre dage,« lyder myndighedernes opfordring.

Orkansæsonens første store storm er lige nu på vej mod den amerikanske sydkyst, og den sårbare millionby New Orleans kan komme i problemer, skriver nyhedsbureauet AP og flere andre medier.

Stormen Barry ventes at ramme fredag aften eller lørdag morgen med vindstød på 120 km/t. Men det er faktisk ikke vinden, der ventes at blive den største udfordring for New Orleans. Det er vandet.

Stormen ventes at bringe omtrent en halv meters nedbør i et enormt kraftigt regnskyl. Og digerne og pumpesystemer i New Orleans - som er omringet af hav, floder og sumpområder - vil blive testet til deres yderste.

Torsdag aften erklærede Donald Trump undtagelsestilstand i staten Louisiana, hvilket medfører at det amerikanske sikkerhedsministerium, Department of Homeland Security, og statens katastrofeagentur gør klar til at håndtere en mulig katastrofe.

I 2005 blev New Orleans ramt af den enorme orkan Katrina, som medførte katastrofale oversvømmelser og næsten totalsmadrede byen. Mere end 1.800 mennesker menes at have mistet livet i Louisiana i forbindelse med Katrinas ødelæggelser.

Siden har det amerikanske militær arbejdet på at opføre et milliarddyrt beskyttelsessystem, som skal sikre New Orleans 1,3 millioner indbyggere mod en gentagelse af den katastrofe. Systemet - som dog ikke endnu er helt færdigbygget - består hovedsageligt af meterhøje dæmninger og pumpestationer, som kan fjerne store mængder vand i høj fart.

Det nye system ventes at komme på prøve i weekenden. Vandstanden i Mississippi-floden står i forvejen dobbelt så højt som normalt, og de kommende dage ventes vandstanden at stige til omtrent 6 meter. De nybyggede dæmninger er typisk 6-8 meter høje.

Meteorologen Brad Panovich viser på Twitter billeder, der sammenligner den nuværende vandstand i Mississippi-floden med den normale vandstand.

Louisianas guvernør, John Bel Edwards, mener, at digerne kan sikre New Orleans og omegn mod en katastrofal oversvømmelse, men opfordrer statens indbyggere til at være påpasselige.

»Der er tre måder, hvorpå Louisiana kan blive oversvømmet: storm, høje floder og regn,« siger han.