»Trump elsker at sagsøge folk. Han skulle sagsøge dem, der har ansvaret for hans ansigt«.

Marco Rubio forsøger at gå Trump på Trump. Han gør grin med hans hår, hans teint og hans ansigt – men Supertirsdag er allerede i morgen. Er det for sent, at Rubio viser følelser?

Donald Trump er aldrig veget tilbage for at fornærme sine konkurrenter i kampen om at blive republikansk præsidentkandidat. Nu er Marco Rubio begyndt at give igen af samme skuffe. Men alt tyder på at det er for sent. EPA/MIKE NELSON Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marco Rubio forsøger desperat at ramme utonen i den republikanske debat.

Han er the establishments store håb, men han er ifølge meningsmålingerne bagud i alle de stater, som stemmer Supertirsdag – og så er der kun ét at gøre. Gå Trump på Trump. Ved et vælgermøde i weekenden gjorde han grin med Trumps frisure og kaldte Trumps privatfly for »Hair Force One«, og han hævdede, at milliardæren har den »værste spray tan i Amerika«.

Og så gik han ind med strubegrebet: »Trump elsker at sagsøge folk. Han skulle sagsøge dem, der har ansvaret for hans ansigt«.

Publikum hylede af hånlatter, og de amerikanske medier gav ham en gratis omgang.

Men får det nogen betydning?

Rubios tilhængere vil uden tvivl glæde sig over, at deres mand viser rygrad og skyder igen – han har indtil nu fløjet USA rundt på automatpilot og givet den samme tale og de samme svar – og hvis han var the establishments håb, så var nummer to et sørgeligt syn. Det gavner Rubio og hans sag at vise passion – og demonstrere at der er en sag. Nemlig at stoppe Trump.

Hans offensiv løber imidlertid ind i to probleme:

For det første er det sin sag at gå ud i en fornærmelseskrig med en mand, som opfandt genren, og Trump skød igen. Han kaldte Rubio for en »panikangst mand, en rystende, bange lille hundehvalp«, og han afslørede, hvor meget make up, Rubio putter på, når han skal på TV. Og Trump fik hjælp af guvernør Chris Christie, som fredag anbefalede Trump, og som weekenden over bidrog med angreb på Rubio.

Det var det ene problem for Rubio, og det andet var timingen.

Tirsdag ligner ny triumf for Trump

Tirsdag stemmer de republikanske vælgere i 13 stater og territorier, og ifølge målingerne står Rubio ikke til at vinde én eneste af dem. Trump står til at vinde bl.a. Alabama, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee og Virginia, og Ted Cruz står til at vinde sin hjemstat, Texas.

Rubio? Han ser ud til at gøre, hvad han også har gjort ind til nu i valgkampen – han kommer ind som nummer to eller tre – og han vil formentlig også gøre, hvad han har gjort hidtil. Han vil forsøge at spinne sin placering til en sejr, og the establishment vil støtte ham, men det har udviklet sig til en rullende vittighed på de sociale medier, og TV-eksperterne er også begyndt at gentage det: »Hvis han skal vinde, skal han også til at vinde noget...«

Rubios store håb er, at hans offensiv før lukketid vil skubbe ubeslutsomme vælgere over i hans lejr – de vil se, at han ikke er en hundehvalp, og de vil støtte ham. I to målinger søndag kunne man se antydningen af den tendens. Hans tilslutning i Georgia og Virginia steg, og han var nu kun henholdsvis syv og 13 point efter Trump.

Men han har stadig ikke udsigt til en sejr, og dermed ligner tirsdag en ny triumf for Trump.