Trump efter sigtelse mod kampagne­chef: »Der er INTET AFTALT SPIL!«

Præsidentens tidligere kampagnechef, Paul Manafort, og dennes partner er sigtet for sammensværgelse mod USA og hvidvask af 18 mio. dollar. En tredje fra kampagnestaben løj for FBI om russisk kontakt. Sagerne presser Trump.

Foto: Kevin Lamarque
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump har kaldt sin tidligere kampagnechef, Paul Manafort, for en »gentleman«, og han kom da også som vanligt klædt i mørkt jakkesæt og slips, da offentligheden for første gang i lang tid så ham på TV mandag morgen.

Sagen var blot, at Manafort for rullende TV-kameraer gik ind ad døren til FBIs hovedkvarter, hvor han meldte sig, efter at han som den første er blevet sigtet i den særlige anklager Robert Muellers undersøgelser af muligt ulovligt samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland under sidste års præsidentvalgkamp.

Sigtelserne mod Paul Manafort og hans businesspartner, Richard Gates, omfatter 12 punkter, der strækker sig fra sammensværgelse mod USA til ulovligt udenlandsk lobbyarbejde, vildledende erklæringer, skatteunddragelse og hvidvask af 18 mio. dollar.

Manafort er sigtet for gennem firmaer, der har søgt skjul i udlandet, at have overført millioner af dollar uden om skattevæsenet til USA og for uden om skattevæsenet at bruge pengene på luksusbiler, fast ejendom, antikviteter og dyre jakkesæt, skriver New York Times.

»Manafort har brugt skjult oversøisk rigdom til at opbygge en overdådig livsstil i USA uden at betale skatter af denne indkomst,« hedder det i sigtelsen, som New York Times har fremlagt, og som Berlingske har læst.

Det kommer ikke som en stor overraskelse, at den første sigtelse rammer præcis Paul Manafort. Han har længe været i søgelyset, og i sommer ransagede FBI hans hjem.

Sigtelsen nævner dog ikke ulovligt aftalt spil og samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland, men fokuserer i stedet primært på Manaforts tidligere lobbyarbejde i Ukraine før 2014, altså før Trumps præsidentkampagne.

Selv om Muellers undersøgelser som udgangspunkt går ud på at undersøge muligt ulovligt aftalt spil mellem Trump-kampagnen og Rusland under præsidentvalgkampen, er det en del af hans kommissorium, at han kan rejse sager om andre forhold, som han sammen med sit undersøgelsesteam støder på under sin kulegravning.

Da Trump fyrede Manafort i august sidste år, var årsagen også ødelæggende historier om, at kampagnechefen i det skjulte havde modtaget over 12 mio. dollar fra den tidligere ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, som var støttet af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Men samtidig med sigtelserne mandag offentliggjorde Mueller, at George Papadopoulos, udenrigsrådgiver for Trump under præsidentvalgkampen, har erklæret sig skyldig i at lyve over for FBI om sine forbindelser under valgkampen til en russisk kontakt med forbindelser til Kreml. En kontakt, der havde lovet smuds om den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton.

»Slemme fyre«

»Der er INTET AFTALT SPIL!« fastholdt Trump mandag på Twitter.

Men med sagerne om Manafort og Papadopoulos er det med ét blevet sværere for Trump blot at skyde kulegravningen ned som en »heksejagt« og som en politisk motiveret hævnkampagne fra Demokraterne efter sidste års valgnederlag.

Selv hvis præsident Trump ikke har været vidende om mulige ulovligheder, har han kontinuerligt forsvaret Manafort.

Mandag lød der nye toner fra Det Hvide Hus, der nu forsøger at distancere sig fra den tidligere kampagnechef, samtidig med at det understreges, at sigtelserne mod Manafort og Gates intet har at gøre med Trumps kampagne.

»Disse fyre var slemme fyre, inden de begyndte, og de var slemme fyre, da de stoppede,« som en anonym kilde i Det Hvide Hus sagde til CNN mandag.

Men andre giftige sager tæt på præsidenten, der involverer Manafort, efterforskes stadig.

I sommer afdækkede New York Times, at Trumps søn, Donald Trump Junior, svigersønnen Jared Kushner og Paul Manafort 9. juni 2016 holdt et møde i Trump Tower med den russiske advokat Natalia Veselnitskaya.

Mødet kom i stand via mellemmanden Rob Goldstone, en britisk journalist, som arbejdede for Trumps forretningsforbindelser i Rusland, forretningsmanden Aras Agalarov og hans søn, popsangeren Emin, som var vært for Trump, da han afholdt sin Miss Universe-konkurrence i Moskva i 2013.

Rob Goldstone tilbød forud for mødet Donald Trump Junior smuds om Hillary Clinton.

»God morgen,« skrev Goldstone til Trumps søn i en mail, som New York Times var kommet i besiddelse af.

»Emin har lige ringet og bedt mig kontakte dig om noget meget interessant. Den russiske statsanklager mødtes med hans far her til morgen og tilbød under mødet at give Trump-kampagnen nogle officielle dokumenter og informationer, der vil belaste Hillary og hendes forhold til Rusland.«

Rob Goldstone skrev videre i mailen, at det hele var »særdeles følsomt«.

»Dette er naturligvis meget følsomme oplysninger, men det er en del af Ruslands og dets regerings støtte til Mr. Trump,« fortsatte Rob Goldstone.

17 minutter senere skrev Donald Trump Junior tilbage:

»Jeg elsker det.«

Efterforskerne har også fokus på Michael Flynn, tidligere national sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, som Trump måtte skille sig af med tidligere på året, efter at Flynn over for vicepræsident Mike Pence havde løjet om indholdet af telefonsamtaler med Ruslands ambassadør i Washington.

Trump fyrede i foråret daværende FBI-direktør James Comey, da præsidenten var utilfreds med, at Comey fortsatte sine undersøgelser af »Russiagate« og herunder Michael Flynn. Efterfølgende udpegede justitsministeriet til Trumps store frustration og vrede Robert Mueller til at fortsætte kulegravningen.

Demokraterne krævede mandag, at Kongressen bakker op om en lov, der forhindrer præsidenten i at fyre Mueller og i at benåde såvel medarbejdere fra Trump-kampagnen som sig selv, hvis det hele også ender med en sag mod præsidenten selv.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA