Trump dræber tostats-løsningen for åben skærm: »Det lød som om, Trumps udtalelser var skrevet af Netanyahu«

USAs mangeårige insisteren på en tostatsløsning mellem Israel og palæstinenserne er forbi. Donald Trump vil støtte den aftale parterne kan blive enige om, og antyder at et regionalt fredsinitiativ er på vej

»Om det bliver en stat eller to stater, jeg kan lide den parterne kan lide. Jeg vil være meget glad for den begge parter kan lide. Jeg kan acceptere dem begge,« sagde Donald Trump under pressekonferencen med Israels premierminister Benjamin Netanyahu i Det Hvide Hus.15, februar 2017. REUTERS/Kevin Lamarque Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: »Det lød som om, Trumps udtalelser var skrevet af Netanyahu«

Sådan sammenfatter den israelske journalist, Yaacov Eilon aftenens pressekonference mellem USAs præsident og Israels premierminister i en direkte udsendelse fra Washington på nyhedssiden Walla.

Med smil og gentagne håndtryk på scenen talte Donald Trump og Benjamin Netanyahu onsdag aften på en pressekonference i Det Hvide Hus i Washington,  før det planlagte arbejdsmøde på tre timer, der også omfatter en frokost.

»Om det bliver en stat eller to stater, jeg kan lide den parterne kan lide. Jeg vil være meget glad for den begge parter kan lide. Jeg kan acceptere dem begge,« sagde Donald Trump, da han blev spurgt om USA stadig støtter en tostatsløsning mellem Israel og palæstinenserne. Den model som både Bill Clinton, George Bush og Barack Obama har insisteret på som den eneste realistiske løsning på konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Trumps udtalelse er et brud med mange års amerikansk mellemøstpolitik, og den kommer på et tidspunkt, hvor Benjamin Netanyahu selv er under pres fra ministre i sin egen regering, der opfordrer ham til at droppe ideen om en palæstinensisk stat side om side med Israel.

Dræbt foran kameraerne

Nu kan Netanyahu slappe af, for Trump har »dræbt« tostatsløsningen for ham.

»Trump lavede en Elor Azaria på tostatsløsningen,« skriver den israelske journalist Amit Segal på Twitter og sammenligner Trumps ord med den israelske soldat, der sidste år skød og dræbte en såret palæstinenser efter denne havde ligget såret i over ti minutter på jorden i byen Hebron.

»Den (tostatsløsningen) var sikkert død alligevel, men så kom handlingen foran kameraerne,« skriver Amit Segal.

Trumps udtalelser om tostatsløsningen, vækker vrede hos palæstinenserne. Siden fredsprocessens start i 1990erne har oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat været topprioritet for alle involverede parter fra det internationale samfund.

»Hvis Trumps administration afviser denne løsning, vil det ødelægge mulighederne for fred og underminere USAs interesser, omdømme og pålidelighed,« siger den tidligere palæstinensiske chefforhandler Hanan Ashrawi til dagbladet Yediot Aharonot.

En regional aftale

I stedet for at binde sig på tostatsløsningen antydede Trump også, at USA vil opmuntre parterne til en fredsaftale.

»En rigtig stor aftale,« sagde Trump på konferencen.

Trump sagde, at han har diskuteret en regional aftale med Netanyahu, som vil omfatte “mange mange lande”

»Det er en enorm ting,« sagde Trump uden at løfte sløret for, hvilke lande USA ønsker skal være en del af den aftale.

Men eftersom både Trump og Netanyahu begge fører en hård retorik over for Iran, er den mest nærliggende konklusion, at USA gerne ser en fremtidig aftale mellem Israel og palæstinenserne omfatte nogle af de arabiske lande, der også er i opposition til Iran. Som for eksempel Saudi Arabien og andre golfstater.

»Vi er nødt til at lede efter nye veje til fred,« sagde Netanyahu på pressekonferencen.

Det eneste den amerikanske præsident sagde om de israelske bosættelser, var at han gerne ser den israelske regering »holde lidt igen med bosættelserne«.

Dette står i kontrast til tidligere præsident Barack Obama, der forlangte fastfrysning af byggeriet i bosættelserne og som brugte udtrykket “ikke en eneste mursten” til at beskrive, hvad USA er villig til at acceptere fra israelsk side.

Men Trumps kommentar om bosættelserne var ikke en central del af pressekonferencen, og Netanyahu svarede senere igen ved at sige, at bosættelserne slet ikke er en central del af konflikten.

»Lad os koordinere vores positioner, så vi undgår at støde ind i hinanden hele tiden,« sagde Netanyahu i en tydelig hentydning til Netanyahus eget anspændte forhold til Barack Obama.