Trump burede sig inde og var som »en skør kong George«: »Jeg vandt, jeg vandt, jeg vandt«

En lang række kilder fortæller til den amerikanske avis The Washington Post, hvad der skete i dagene efter Donald Trumps valgnederlag – og om konsekvenserne deraf.

 
Donald Trump lover nu at følge valgmandskollegiets afgørelse. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske avis The Washington Post gengiver i en lang gennemgang søndag efterspillet af præsidentvalget i USA. Og der tegner sig nu et billede af, hvad der optog Donald Trump i de 20 dage, der gik fra valget og frem til, at præsidenten gav grønt lys til at indlede processen med at overdrage embedet til sin efterfølger.

Avisens gennemgang bygger på samtaler med 32 kilder tæt på præsidenten og forsøger dermed at rekonstruere, hvad der skete i Det Hvide Hus i dagene og ugerne efter præsidentvalget.

Ifølge en rådgiver tæt på præsidenten nægtede Donald Trump at indse, at han havde tabt. Selv om nederlaget var en realitet, spærrede Trump sig inde i Det Hvide Hus. Her virkede han ifølge kilden vred, nærmest delirisk, og rådgiveren beskriver ham som »en skør Kong George, der hele tiden mumlede »jeg vandt, jeg vandt, jeg vandt«, lyder det i avisen.

Rådgiver tæt på Trump

»Hvis han tror han har vundet, så shhhh..vi siger det ikke til ham.«


Kilden fortæller også om, at Donald Trumps støtter og rådgivere bidrog til at fastholde ham i dette mind set – velvidende, at han havde lidt nederlag. Alligevel har de ifølge kilden opfordret ham til at kæmpe videre med retslige tiltag.

»Hvis han tror, at han har vundet, så shhhh ... vi siger det ikke til ham,« lyder det fra kilden.

At erkende et valgnederlag til Biden vil blive »svært«, fortæller Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erin Scott/Ritzau Scanpix.

Washington Post mener, at Donald Trumps ageren truer demokratiet, den nationale sikkerhed og folkesundheden. Samtidig hæfter avisen sig ved det faktum, at præsidenten har formået at bilde millioner af sine tilhængere ind, at Joe Biden vandt valget på ulovlig vis – hvilket avisen frygter vil forblive en permanent tro blandt mange amerikanere.

Avisen konkluderer også, at de 20 dage opsummerer essensen af Donald Trumps valgperiode, som de beskriver som præget af en regering, der har været lammet af præsidentens skrøbelige, følelsesmæssige tilstand, samt at præsidenten har haft en skadelig sammenblanding af sandhed og fantasi.

Donald Trump har endnu ikke er erkendt nederlaget til Joe Biden. Så sent som for to dage siden skriver præsidenten på Twitter:

»2020-valget er fup, vi vandt stort«.