Trump buldrer videre i Michigan og Sanders fik en tiltrængt sejr

Hawaii, Idaho og Mississippi har nu peget på deres kandidater ved det amerikanske primærvalg, men alle øjne var på Michigan, hvor vreden og frustrationerne er til at føle på.

Hillary Clinton vandt det demokratiske valg i Mississippi. Det samme gjorde Trump på republikanernes side. Men på den republikanske fløj var det mest bemærkelsesværdige, at Floridas guvernør, Marco Rubio, stadig ikke kunne markere sig med en førsteplads. Heller ikke Ohios republikanske guvernør kunne vinde nogen stede Fold sammen
Læs mere
Foto: -

WASHINGTON: Fire amerikanske delstater var på valg i nat. Hawaii, Idaho, Mississippi og Michigan. Men glem de tre første. Det var Michigan, som både demokraterne og republikanerne holdt ekstra øje med, fordi vreden netop i denne stat er stor.

Og demokraternes præsidentkandidat, Bernie Sanders, vandt også sit partis valg der. Det samme gjorde Donald Trump for republikanerne. »Outsiderne« vandt med andre ord.

Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, tabte, fordi hun anses for at være en del af de etablerede politikere og har støttet Wall Street, som borgerne i Michigan i høj grad mener er hovedansvarlig for områdets katastrofale økonomiske situation.

På den republikanske side tabte de øvrige politikere af den simple grund, at Trump bare som sædvanlig kunne distancere sig fra al ansvar for delstatens økonomiske ruin og køre en kampagne, der fastholdt vreden og desperationen i delstaten.

Og det var frygtet, men næppe en overraskelse for de personer, der kender Michigan godt. Arbejdsløsheden er stor. Folk i Michigan føler sig glemt på trods af, at den amerikanske regering efter finanskrisen gik ind og støttede en del af bilindustrien. Men arbejdsløsheden er tordnet i vejret. Og for få uger siden blev det afsløret, at befolkningen i et af de mest fattige områder af Michigan - i byen Flint - systematisk er blevet forgiftet af bly i drikkevandet, fordi man ikke kontrollerede nye vandforsyninger og i øvrigt ikke slog alarm, da der var mistanke om forgiftningen. Befolkningen ser det som et bevis på, at politikerne ikke har glemt dem. De er ligeglade med Michigan.

Det er en politisk skandale af store dimensioner, politikerne i området løber fra på trods af, at det står klart, at der er begået så mange fejl, at det under normale omstændigheder ville have kostet hoveder. Det er ikke sket i Flint-sagen, og det undestreger bare befolkningens indtryk af, at politikerne ikke er til at stole på.

Så de etablerede politikere har ført en politisk valgkamp i et område, hvor tusinder af børn er mærket for livet af blyforgiftningen, og folk i forvejen er rasende over den finanskrise, der har kostet flere hundredetusinde jobs. Og det er ikke kun et særkende for Michigan. Hele det amerikanske stålbælte, som er de næste i række til at stemme, er områder, hvor vreden og frustrationerne er stor, og hvor en person som Trump menes at have gode chancer.

Hillary Clinton vandt det demokratiske valg i Mississippi. Det samme gjorde Trump på republikanernes side. Men på den republikanske fløj var det mest bemærkelsesværdige, at Floridas guvernør, Marco Rubio, stadig ikke kunne markere sig med en førsteplads. Heller ikke Ohios republikanske guvernør kunne vinde nogen steder.

Det ventes dog, at der i de kommende valg og ihvertfald frem til næste super tuesday den 15. marts fortsat vil være fire kandidater i feltet for republikanerne og to for demokratene. To vigtige stater er på valg denne dag, Ohio og Florida. Og hvis ikke Kasich og Rubio vinder i deres respektive hjemstater, så ventes det, at de begge vil forlade kapløbet om af blive republikanernes endelige kandiat. Sanders forventes til gengæld at fortsætte helt frem til demokraternes konvent i juli.