Trump bruger hele tiden ordet »fred«, og det skaber nervøsitet

USAs præsident, Donald Trump, mødes med beundring i Israel, men hans insisteren på konstant at nævne ordet fred, skaber nervøsitet og står i kontrast til voldelige sammenstød på Vestbredden.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, tager imod USAs præsident, Donald Trump, i Ben Gurion-lufthavnen i forbindelse med præsidentens besøg, som blev indledt mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jack Guez/AFP

Presset fra Donald Trumps meget vellykkede besøg i Saudi-Arabien, lå tungt på værternes skuldre for enden af den røde løber i Israels Ben Gurion-lufthavn. De fremmødte ministre og parlamentsmedlemmer lyttede med tilfredshed til den amerikanske præsidents ytringer om, at han elsker Israel og respekterer landet.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, skyndte sig at erklære sig enig i Trumps tale i Saudi-Arabien om den fælles indsats mod terror fra først og fremmest Iran og Hamas.

»Vi ønsker også fred med vores naboer,« sagde Benjamin Netanyahu.

Men da Donald Trump begyndte at håndtrykke sig gennem rækken af israelske parlamentarikere, blev nervøsiteten sluppet løs.

»Der er gået 50 år, nu er tiden inde til at anerkende Jerusalem,« sagde Naftali Bennett, Israels undervisningsminister. Han ord kunne høres via Israels direkte tv-transmittering.

Gilad Erdan, Israels minister for indenrigssikkerhed fortalte Trump, at der lige havde været et terrorangreb i Tel Aviv, hvilket var forkert. Det var et færdselsuheld, og det havde politiets talskvinde selv sagt en halv time forinden.

Parlamentsmedlem Ayub Kara blev afbrudt af Netanyahu, fordi han talte for længe med Trump, der herefter blev offer for det israelske parlaments »pauseklovn« Oren Hazan, som snuppede en selfie med præsidenten, mens Netanyahu forgæves forsøgte at holde hans arm nede.

Alt i alt en varm, men rodet og impulsiv modtagelse af den amerikanske præsident i Israels internationale lufthavn. En modtagelse, hvor det nære venskab mellem de to lande blev bekræftet, men også en modtagelse, hvor næsten hver enkelt politiker førte sin egen private dagsorden. For store dele af Benjamin Netanyahus eget bagland stoler ikke på dets egen premierminister, og man er bange for, at den selvsikkerhed Trump følte, da han forlod Saudi-Arabien, nu vil blive omsat til amerikansk pres på Israel og palæstinenserne. Pres for at finde formlen på en fredsaftale som store dele af den israelske regering ikke ønsker.

Ved ankomsten til Jerusalem fortsatte Donald Trump med at tale om fred under mødet med Israels præsident, Reuven Rivlin.

»Den saudiske konge opfordrede mig til at skabe fred. Og jeg ser frem til at diskutere fredsprocessen med Netanyahu og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas,« sagde Donald Trump efter mødet med den israelske præsident.

»Ordet fred begynder at snige sig ind her og der, og det er som om, Trump bevidst ønsker at gøre det til det centrale udtryk under sin tur her i Israel. Også selv om mange israelere ikke rigtigt ønsker at høre det,« siger den israelske diplomat Alon Liel på Israels Kanal 10.

Efter mødet med den israelske præsident var det Benjamin Netanyahus tur til at blive skuffet. Ifølge det israelske medie Haaretz, havde han bedt om at ledsage Trump til grædemuren i Østjerusalem. Men Trump, der ikke på dette tidlige tidspunkt ønsker blåstemple Israels kontrol over Østjerusalem, kørte af sted uden israelske repræsentanter.

På en række steder på Vestbredden udbrød der i løbet af mandagen kampe mellem palæstinensere og israelske soldater. I sympati med sultestrejkende palæstinensiske fanger, havde palæstinenserne erklæret generalstrejke hele dagen.

»Det, der bekymrer både israelerne og palæstinenserne, er, hvem Trump først vil blive sur på,« siger den israelske analytiker Nadav Eyal på Kanal 10.

Ifølge Nadav Eyal frygter begge parter, at Donald Trump er så opsat på at blive den amerikanske præsident, der skaber fred, at det kun er et spørgsmål om tid, inden det for alvor bliver svært at snige sig uden om forhandlinger og muligvis også indrømmelser.

Ingen ved, hvad Donald Trumps fredsplan indeholder, men hans udtalelser om, at den skal omfatte en række arabiske lande, gør både Israels - og den palæstinensiske - ledelse nervøse. For ingen af de to lederes politiske bagland er gearet til forhandle om hverken Jerusalems eventuelle deling eller rømning af israelske bosættelser.

Mandag aften afholder den amerikanske præsident møde med Benjamin Netanyahu.

I løbet af tirsdag skal Trump møde den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i Betlehem. Herefter besøger han holocaustmuseet i Jerusalem og holder en konkluderende tale ved Israelmuseet inden afrejse fra Israel.