Trump, Brexit og valg skaber uro om europæisk økonomi

Det ser rigtig lovende ud for europæisk økonomi. Men EU-Kommissionen synes, det er svært at lave prognoser nu.

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, konstaterer, at der er større risiko for, at det går værre. Og derfor er der grund til stadig at holde økonomien i stramme tøjler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionens økonomiske vinterprognose ser egentlig rigtig lovende ud for både eurozonen og EU som helhed.

I eurozonen ventes bnp-vækst på 1,6 procent i år, mens det i hele EU er 1,8 procent.

Men kommissionen konstaterer også, at der denne gang er usædvanlig stor usikkerhed om, hvordan det skal gå med europæisk økonomi.

Det skyldes kombinationen af usikkerhed omkring den nye amerikanske administrations intentioner, om udfaldet af valg i blandt andet Frankrig og Tyskland og om de kommende Brerexit-forhandlinger med Storbritannien.

Det kan gå både bedre og værre end den overordnede trend i kommissionens skøn.

Men EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, konstaterer, at der er større risiko for, at det går værre. Og derfor er der grund til stadig at holde økonomien i stramme tøjler.

- Den økonomiske genrejsning i Europa fortsætter for femte år i træk. Men i disse usikre tider er det vigtigt, at europæiske økonomier bliver ved med at være konkurrencedygtige og i stand til at tilpasse sig ændrede betingelser, siger Dombrovskis i en pressemeddelelse.

Han opfordrer derfor til, at eurolandene bliver ved med at gennemføre strukturreformer og sikre, at alle grupper i samfundet får del i den forbedrede økonomi.

- Lande med højt underskud og stor gæld må fortsat arbejde for at bringe dem ned, så de bliver mere modstandsdygtige over for økonomiske chok, siger Dombrovskis.