Trump bremser finansiering af syrisk genopbygning

Trump har lidt et politisk nederlag, en betjent, der i 2016 skød og dræbte en sort mand, er blevet fyret og så vil Venezuela kompensere familierne til 68 dræbte i et fængsel. Her er overblikket over nattens nyheder fra udlandet.

USA's præsident, Donald Trump, har fredag indefrosset mere end 200 millioner dollar, der var øremærket genopbygning af områder i Syrien. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Domstol går imod Trump og tillader indvandrerpiger abort

En føderal dommer i USA har sent fredag lokal tid dømt imod præsident Donald Trumps politik om ikke at tillade tilbageholdte, papirløse teenagepiger abort.

Advokater for den amerikanske regering har argumenteret for, at Trumps administration ikke skal give de uledsagede teenagere adgang til abort.

Men dommer Tanya S. Chutkan fra distriktsdomstolen i Washington D.C. besluttede fredag foreløbigt at give den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU, som repræsenterer pigerne, medhold i sagen.

- Trump-administrationens hjerteløse politik om at nægte unge indvandrerkvinder i føderal varetægt adgang til abort er åbenlyst magtmisbrug, siger Brigitte Amiri, vicedirektør for ACLU's projekt Reproductive Freedom, ifølge CNN.

- Vi er lettede over, at retten har udstedt en ordre, der forhindrer administrationen i at fortsætte denne praksis, mens vores sag kører videre.

- Med dagens afgørelse er vi et skridt tættere på at få stoppet denne ekstreme politik en gang for alle og sikre retfærdighed for alle disse unge kvinder, tilføjer hun.

Donald Trumps administration har gentagne gange forsøgt at blokere for, at indvandrerkvinder, som tilbageholdes af myndighederne, kan få foretaget en abort.

Ifølge ACLU ignorerer Trump-administrationen "åbenlyst det faktum, som højesteret har opretholdt de sidste 45 år: At abort er en grundlæggende rettighed i henhold til den amerikanske forfatning".

- Rettigheden afhænger ikke af ens status som indvandrer, udtaler Brigitte Amiri.

I en højt profileret sag sidste år repræsenterede ACLU en teenager, der var kommet ulovligt til USA i september. Mens hun var i myndighedernes varetægt i Texas, fandt man ud af, at hun var gravid.

En domstol gav hende tilladelse til at få en abort, men føderale embedsmænd nægtede at transportere hende til lægen eller midlertidigt løslade hende, så hun kunne få foretaget indgrebet.

Som resultat af et søgsmål endte pigen med at få en abort i oktober.

/ritzau/

 

Politichef fyrer betjent i sag om drab på sort mand i USA

Politichef i Baton Rouge Murphy Paul (billedet) har fyret betjenten Blane Salamoni, som skød og dræbte Alton Sterling i juli 2016. Scanpix/Josh Brasted Fold sammen
Læs mere

En hvid politibetjent, som i sommeren 2016 skød og dræbte en sort mand i Baton Rouge i delstaten Louisiana, er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser byens politichef, Murphy Paul.

Fyringen af betjenten, Blane Salamoni, sker mindre end en uge, efter at statsadvokaten i Louisiana fastslog, at der ikke skal rejses tiltale mod nogen i sagen.

I alt var to hvide politibetjente involveret i den dødelige konfrontation med den 37-årige far til fem Alton Sterling uden for en dagligvarebutik i juli 2016.

Politichef Murphy Paul oplyser, at den anden betjent, Howie Lake ll, er blevet suspenderet i tre dage. Howie Lake var med til at vælte Sterling omkuld og fastholde ham på jorden, men han affyrede ikke sit våben den dag.

- Min beslutning er ikke baseret på politik, siger politichefen på et pressemøde.

- Den er heller ikke baseret på følelser. Den er baseret på sagens faktiske omstændigheder.

Begge politibetjente har været på lønnet, administrativ orlov siden skyderiet.

Blane Salamoni skød Alton Sterling seks gange uden for Triple S Food Mart, hvor den 37-årige sorte mand stod og solgte cd'er.

Betjentene fandt en pistol i Sterlings bukselomme. Som en dømt forbryder havde Sterling ikke lov til at bære våben.

Advokat L. Chris Stewart, der repræsenterer Sterlings fem børn, siger, at en nyligt offentliggjort video af episoden viser, at Salamoni angreb Sterling ud af det blå "som en vild hund".

- Det mest iøjnefaldende her er, at Alton slet ikke gør modstand. Han forsøger under hele episoden at afdramatisere situationen, siger advokaten.

Alton Sterlings død 5. juli 2016 udløste voldsomme protester i hele USA og førte til, at flere end 200 personer blev anholdt.

Under en stor demonstration i Dallas 7. juli 2016 mistede fem betjente livet, mens 11 blev såret, da der blev åbnet ild under demonstrationen.

Demonstrationen i Dallas er den mest dødelige episode for amerikansk politi siden angrebet mod USA 11. september 2001.

/ritzau/AP

 

Avis: Trump bremser finansiering af syrisk genopbygning

USA's præsident, Donald Trump, har fredag indefrosset mere end 200 millioner dollar, der var øremærket genopbygning af områder i Syrien.

Det skriver avisen The Wall Street Journal.

Trump traf ifølge avisens oplysninger beslutningen, efter at han havde læst en nyhedsartikel, hvor det fremgik, at USA for nylig har afsat yderligere 200 millioner dollar til genopbygningsarbejdet i Syrien.

Trumps administration er tilsyneladende i gang med at genoverveje USA's engagement i Syrien.

På et besøg hos fabriksarbejdere i Ohio sagde præsidenten torsdag, at USA "meget snart" vil trække sine tropper ud af det krigshærgede land.

Det var den nu fyrede udenrigsminister Rex Tillerson, der i februar annoncerede, at han vil afsætte yderligere 200 millioner til Syrien.

Det skete på et møde med koalitionen mod Islamisk Stat i Kuwait.

Donald Trump har sagt til sine rådgivere, at han ønsker at trække de amerikanske tropper ud af Syrien snart.

Det oplyser to kilder fra Trumps administration fredag. En kilde bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at præsidenten har indefrosset midler, der skulle være gået til Syrien.

En talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, siger, at "på linje med præsidentens vejledning har udenrigsministeriet løbende revurderet det passende niveau for bistand, og hvordan den bliver anvendt bedst".

/ritzau/Reuters

 

Venezuela kompenserer familier til 68 dræbte i fængselsbrand

Familiemedlemmer til de fanger og besøgende, der tidligere på ugen døde i en brand i et overfyldt fængsel på en politistation i det centrale Venezuela, vil blive kompenseret.

Det oplyser Venezuelas udenrigsministerium.

Ministeriet oplyser samtidig, at myndighederne har fået ordre om at efterforske branden, der fandt sted i landets tredjestørste by, Valencia, onsdag.

I alt døde 68 mennesker i branden - 66 mandlige fanger og to kvindelige besøgende.

I meddelelsen fra udenrigsministeriet fremgår det, at der er indgået en aftale om kompensation med de berørte familier. Ministeriet næver ikke, hvor store beløb der er tale om.

Unavngivne politikilder fortalte fredag, at alle lig er blevet gjort krav på af slægtninge på nær otte.

FN's kontor for menneskerettigheder i Schweiz udtalte torsdag, at det var "rystet over de forfærdelige dødsfald". Kontoret opfordrede samtidig til en grundig undersøgelse af sagen, ligesom at det krævede kompensation til de efterladte.

Præsident Nicolas Maduros regering afviste FN-udtalelsen og kaldte den "uovervejet" og "ude af proportioner".

Organisationen Una Ventana a la Libertad (Et vindue til frihed), der kæmper for indsattes rettigheder, oplyser, at fanger forud for ulykken havde sat ild til flere madrasser i et forsøg på at bryde ud af fængslet.

Ifølge organisationen er der fem gange flere fanger i de midlertidige celler på Venezuelas politistationer, end der er kapacitet til.

/ritzau/AFP