Trump beskylder Qatar for at finansiere terror

Qatar har historisk set finansieret terror "på meget højt niveau", siger Trump. Det må stoppe nu, siger han.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Qatar må stoppe finansieringen af grupper, der udøver terrorisme. Den lille golfnation har historisk set finansieret terrorisme "på et meget højt niveau", siger USA's præsident, Donald Trump, på et pressemøde fredag aften.

- Ingen civiliseret nation kan tolerere denne vold eller tillade denne onde ideologi at brede sig på dens kyster, siger Trump på det fælles pressemøde med Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, ved Det Hvide Hus.

Trump tilføjer, at Qatar må løse den nuværende krise med en række andre arabiske lande ved at stoppe støtten til disse grupper.

Tidligere på fredagen bad USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, Saudi-Arabien og de andre lande, der har afbrudt de diplomatiske bånd til Qatar, om at lempe deres blokade mod det lille golfland.

Blokaden hindrer USA's militære engagement og den bredere kamp mod Islamisk Stat, siger Tillerson.

USA's største militærbase i Mellemøsten ligger netop i Qatar.

I en kort meddelelse siger Tillerson, at blokaden desuden har en række humanitære konsekvenser. Blandt andet forårsager den mangel på fødevarer, og den tvinger familier fra hinanden og holder børn ude af skolerne, siger Tillerson.

- Vi tror, at det er utilsigtede konsekvenser, særligt under den hellige måned, ramadan, siger han.

Samtidig beder han Qatar gøre mere for at bekæmpe ekstremisme.

Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater besluttede mandag at bryde al kontakt med Qatar.

De anklager landet for at støtte militante islamistiske grupper i Syrien og Yemen og for at blande sig i andre landes anliggender.

Qatar har afvist alle beskyldningerne.

Landets udenrigsminister advarer om, at blokaden risikerer at få en negativ effekt på hele regionen.

- Tiltagene mod Qatar krænker internationale aftaler og folkeretten. De vil få negative effekter på regionen, særligt Golfen, siger ministeren, Muhammed bin Abdulrahman al-Thani, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa under et besøg i Berlin.

Iagttagere mener, at en vigtig årsag til blokaden er, at Qatar samarbejder med Iran, som er Saudi-Arabiens og andre arabiske landes ærkefjende.