Trump beskylder Iran for angreb på irakisk ambassade. Nu svarer Iran igen: »Overraskende frækhed«

Iran vil ikke finde sig i beskyldninger om, at landet skulle stå bag et angreb på den amerikanske ambassade i Bagdad i Irak. »Hvordan og baseret på hvilken logik forventer man, at den irakiske nation er stille efter disse forbrydelser?« siger talsmand.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag stormede og ødelagde irakiske demonstranter dele af den amerikanske ambassade i Bagdad i Irak.

Krisen opstod op til weekenden, da et angreb på en amerikansk base dræbte en amerikansk ansat. Herefter angreb USA søndag Kataib Hizbollah, hvor det blev oplyst, at 25 blev dræbt under bombardementet.

Det fik efterfølgende den amerikanske præsident, Donald Trump, til i et tweet at beskylde Iran for at stå bag angrebet på ambassaden.

»Iran dræbte en amerikansk ansat og sårede mange. Vi svarede hårdt igen, og det vil vi altid gøre. Nu står Iran bag et angreb på USAs ambassade i Irak. De vil blive stillet til ansvar. Dertil forventer vi, at Irak benytter sine styrker til at beskytte ambassaden, og nu er I informeret,« skriver Donald Trump i tweetet.

I et opfølgende tweet uddyber Donald Trump sin teori om, at det er Iran, der står bag angrebet.

»Iran vil blive stillet til ansvar for tabte liv eller skade på vores ejendom. De skal betale en meget HØJ PRIS! Dette er ikke en advarsel, det er en trussel. Godt Nytår!«, skrev Donald Trump 31. december.

Donald Trumps reaktion har nu fået Iran til at reagere på beskyldningerne om, at det er Iran, der står bag angrebet på den amerikanske ambassade i Bagdad.

»Amerikanske embedsmænd har den overraskende frækhed, at de efter at have dræbt mindst 25 irakere og efter at have krænket landets suverænitet, nu tilskriver Iran skylden for det irakiske folks demonstrationer mod de grusomme handlinger,« siger talsmand Abbas Mousavi, fra det iranske udenrigsministerium ifølge Al Jazeera.

»Hvordan og baseret på hvilken logik forventer man, at den irakiske nation er stille efter disse forbrydelser?« siger talsmanden.

»Amerikanerne ignorerer på den ene side den irakiske nations frihed og iver efter uafhængighed, og på den anden side glemmer de deres egen rolle i støtten af Saddam og Daesh,« siger Abbas Mousavi som en reference til den tidligere irakiske præsident Saddam Hussein og Islamisk Stat.

Onsdag 1. januar er der fortsat demonstrationer foran den amerikanske ambassade i Bagdad i Irak. Demonstrationen udviklede sig tirsdag til et angreb på ambassaden. Et angreb, den amerikanske præsident, Donald Trump, mener, Iran står bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter angrebet på ambassaden besluttede USAs forsvarsministerium at sende yderligere omkring 750 soldater til den amerikanske ambassade i Bagdad. Talsmanden kalder den beslutning »uforsvarlig«, og for en »forkert reaktion«. Han mener, at amerikanerne bør »genoverveje den destruktive politik i regionen«.

Urolighederne ved den amerikanske ambassade har endnu ikke lagt sig. Ifølge nyhedsbureauet AFP fortsatte hundredvis af irakiske militsmedlemmer og deres tilhængere onsdag med at kaste sten mod den amerikanske ambassade i Bagdad, mens sikkerhedsstyrker svarede igen med tåregas og chokgranater.