Trump bekræfter støtte til Venezuelas folk i telefon med Putin

Lang og god. Sådan beskriver præsident Trump en telefonsamtale med Putin om blandt andet Venezuela fredag.

USA's præsident, Donald Trump, talte fredag i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin, i over en time. Leonhard Foeger/Reuters Fold sammen
Læs mere

Under en telefonsamtale mellem præsident Donald Trump og den russiske leder, Vladimir Putin, kom krisen i Venezuela på banen.

Det skriver Trump på Twitter fredag aften dansk tid.

»Havde en lang og meget god samtale med den russiske præsident Putin,« lyder det fra Putin på det sociale medie.

I samtalen, der varede halvanden time, diskuterede de to præsidenter den kriseprægede situation i Venezuela, der har stået på i flere måneder.

Trumps talskvinde, Sara Sanders, sagde efter mødet, at Trump gjorde det klart, at »USA står sammen med befolkningen i Venezuela«, skriver AFP.

Først på året i januar gav Putin sin støtte til den venezuelanske præsident Nicolas Maduro.

»Ruslands præsident udtrykte støtte til Venezuelas legitime myndigheder i konteksten af en indenrigspolitisk krise, der er fremprovokeret udefra,« lød meldingen fra Kreml dengang.

Da Trump efter samtalen talte med pressen, fortalte han, at han fokuserede på nødhjælp til Venezuelas befolkning i samtalen med Putin, skriver Reuters.

Det er den første offentligt kendte samtale mellem de to ledere siden december, og siden urolighederne brød ud i Venezuela.

For en måned siden, da Putin sendte en gruppe af specialstyrker til hovedstaden Caracas, sagde Trump, at »Rusland bliver nødt til at gå ud«. Men i samtalen blev de russiske tropper ikke nævnt.

»Putin er ikke ude på at involvere sig i Venezuela på anden måde, end at han gerne vil se noget positivt ske for Venezuela. Jeg har det på samme måde.«

»Vi vil have humanitær nødhjælp. Lige nu sulter folk, de har intet mad, de har intet vand,« siger Trump til reportere i Det Hvide Hus.

Støtten fra Rusland kom på et tidspunkt, hvor flere ledere rundt i verden gav deres støtte til oppositionslederen Juan Guaidó. Han er også formand for landets parlament og udråbte i januar sig selv som Venezuelas præsident.

USA, EU og flere store lande i Sydamerika har anerkendt oppositionslederen som præsident.

Ud over Venezuela diskuterede Trump og Putin også blandt andet situationen i Ukraine, Nordkorea og kontrol med atomvåben, skriver Trump på Twitter.

/ritzau/