Trump angriber far til sportsstjerne: »Selv for Trump er de her tweets chokerende«

Han skriver mange tweets, præsident Donald Trump. Nogle er sjove, andre provokerende, spiddende og personlige. Men umiddelbart synes intet at slå de to, han nu har udsendt.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muligvis udsendte Trump sine til dato to vildeste tweets, da han onsdag angreb LaVar Ball, faderen til en af tre amerikanske UCLA-basketspillere, der har været fængslet i Kina, fordi de havde stjålet fra en butik.

Efter de blev løsladt for en uge siden, tog præsidenten ikke kun æren for at have fået dem ud af Kina ved angiveligt at have bedt Kinas leder, Xi Jinping, om at lade dem komme på fri fod. Trump udbad sig også offentligt, at de tre spillere takkede ham for hans hjælp.

»Tror I, at de tre UCLA-basketballspillere vil sige tak til præsident Trump? De var på vej til ti år i fængsel,« skrev Trump på Twitter.

Men onsdag sendte præsidenten en bandbulle af sted mod LaVar Ball, fordi han har været meget afvisende over for Trumps rolle i kinesernes løsladelse af hans søn. Donald Trump insisterede på Twitter på, at han ville have æren.

»Det var ikke Det Hvide Hus, det var ikke udenrigsministeriet, det var ikke faderen LaVars såkaldte folk på jorden i Kina, som fik hans søn ud af en langtidsfængselsstraf. DET VAR MIG,« skrev Trump med versaler for at fastslå, at det var ham – og kun ham – der havde sikret løsladelsen.

Ud over at kræve æren alene satte han ind med et personligt angreb på LaVar, der er sort og skaldet, ved at sammenligne ham med den hårfagre Don King, der ud over at være kaldt »verdens største boksepromotor« har slået to mennesker ihjel og har afsonet fængsel.

»Så slemt! LaVar er kun en fattigmandsudgave af Don King, men uden hår,« fortsatte Trump videre i sit tweet, som han fulgte op med endnu et tweet, fordi han ikke havde flere anslag til rådighed i det første.

»LaVar, du kunne have brugt de næste fem til ti år under Thanksgiving med din søn i Kina og ingen NBA-kontrakt til at understøtte dig. Men husk, LaVar, tyveri er IKKE en lille ting. Det er en virkeligt stor ting, særligt i Kina,« skrev Trump og satte så trumf på: »Utaknemmelige fjols!«

Efter at LaVar Ball har nægtet at anerkende Trumps indsats, har præsidenten til mediet ESPN sagt, at han bare skulle have efterladt de tre spillere i kinesisk fængsel.

Selv om nogle argumenterer for, at LaVar Ball vitterligt er en selvhævdende og pralende mand, der bruger sin søns sportslige evner til at berige sig selv, er der også kritik af præsidenten for at sætte sig selv i en rolle som et offer, der ikke får nok anerkendelse, og for at mangle selvkontrol på Twitter.

»Selv for Trump,« skriver CNNs Chris Cillizza i en kommentar, »er disse tweets chokerende. Så chokerende at jeg måtte tjekke flere gange, om de rent faktisk var fra Trumps rigtige Twitter-konto og ikke en satirisk.«

Ud over at Chris Cillizza finder det helt unødvendigt for Trump overhovedet at kommentere LaVar Ball offentligt, finder han det også »lidt skørt« at sammenligne ham med Don King, eftersom boksepromoteren hele tiden har været en stærk Trump-støtte. Under Trumps valgkampagne optrådte de tilmed side om side.

»På grund af Trumps demonstrerede vilje – som kandidat og som præsident – til at spille på racemæssige stereotyper og racefjendskab til gavn for sine egne politiske interesser, er det umuligt at ignorere de underliggende budskaber her,« fortsætter Chris Cillizza.

I længere tid har Donald Trump også holdt en racekonflikt kørende omkring nogle sorte stjerner i amerikansk fodbold, der knæler i stedet for at stå op under nationalmelodien før kampene i NFL-ligaen. Han anklager dem for ikke at respektere flaget og kræver dem fyret fra deres klubber – en konflikt, som i udbredt grad nyder støtte i hans base af hvide arbejderklassevælgere. Da præsidenten oprindeligt åbnede for debatten på et vælgerstævne for to måneder siden, var det dog allerede en døende konflikt. Men fordi Trump tog det op – og nu gør det fortløbende igen og igen på Twitter – har det vokset sig til en stor konflikt, da flere spillere, som hele tiden ellers har stået op under nationalmelodien, nu føler sig nødtvunget til at knæle i sympati med angrebne medspillere.

Onsdag gik Trump på ny offensivt ud omkring spillerne i NFL-ligaen:

»NFL overvejer nu en ny idé – at holde holdene i omklædningsrummene under nationalmelodien i næste sæson. Det er næsten lige så slemt som at knæle,« skriver Trump og kræver indgriben fra ligaens tilsynsførende kommissær.

»Hvornår vil den højtbetalte kommissær blive hård og smart? Sagen dræber jeres liga!«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.