Trump advarer om »borgerkrigs-lignende ødelæggelse«, hvis han mister præsidentembedet

Den amerikanske præsident Donald Trump er efter truslen om en rigsretssag særdeles aktiv på Twitter. Her har han delt en tilhængers advarsel om, at det vil »resultere i borgerkrigs-lignende ødelæggelse«, hvis det lykkes demokraterne at fjerne ham fra præsidentembedet.

epa07875438 US President Donald J. Trump speaks during a reception for Hispanic Heritage Month, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 27 September 2019. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Mellem et væld af »tweets« skrevet eller delt af den amerikanske præsident Donald Trump søndag, dukkede et særligt kontroversielt ét af slagsen op.

Her deler Donald Trump et tweet skrevet af sin støtte, den texanske præst og bidragsyder til Fox News, Robert Jeffress:

»... hvis det lykkes demokraterne at fjerne præsidenten fra sit embede (hvilket det aldrig vil), så vil det resultere i borgerkrigs-lignende ødelæggelse for nationen, som vores land aldrig vil komme sig over.«

»...If the Democrats are successful in removing the President from office (which they will never be), it will cause a Civil War like fracture in this Nation from which our Country will never heal. Pastor Robert Jeffress.«

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Donald Trump er anklaget for personligt at have presset den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, til at finde snavs på Joe Biden, som ser ud til at blive demokraternes kandidat ved præsidentvalget næste år.

Telefonsamtalen mellem Trump og Selenskyj fandt sted 25. juli i år og er blevet lækket af en anonym whistleblower, og den kan nu blive den direkte årsag til, at der kan blive rejst en historisk rigsretssag mod præsidenten. Foreløbig har Nancy Peloci, der er formand for Repræsentanternes Hus meddelt, at en formel efterforskning af Trump bliver sat i gang.

»Snavset«, som Trump håber på at få fra Ukraine, er knyttet til Joe Bidens søn, Hunter Biden. Mens Joe Biden var vicepræsident, sad sønnen i bestyrelsen for et ukrainsk energifirma, der blev undersøgt for korruption. Hunter Biden gik fri i forbindelse med korruptionsanklagerne, og i telefonsamtalen antyder Trump, at Bidens søn slap for kritik, fordi Joe Biden overfor Ukraine udnyttede sin position som vicepræsident for USA.

»Heksejagt«

Siden telefonsamtalen mellem Trump og Selenskyj blev lækket, har Donald Trump været mere end sædvanlig aktiv på Twitter. Han kalder efterforskningen af sig en »heksejagt«, og han hævder, at fordi demokraterne ikke kan slå ham ved præsidentvalget i 2020, vil de forsøge at få ham afsat via en rigsretssag.

Advarslen om »borgerkrigs-lignende ødelæggelse« er faldet mange for brystet – også i den republikanske lejr.

Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Adam Kinzinger, der som tidligere pilot i det amerikanske luftvåben har kæmpet i Irak og Afghanistan og er blevet dekoreret for sin indsats, skriver på Twitter:

»Jeg har besøgt nationer hærget af borgerkrig. Jeg havde aldrig forestillet mig, at sådan et citat ville blive gentaget af en præsident. Det er mere end frastødende.«

Præsten Robert Jeffress, der står bag det oprindelige tweet, har bakket Trump op siden valgkampen i 2016. Det gør han fortsat med stor gennemslagskraft. Jeffrees er præst i en megakirke, der ifølge Washington Post har 14.000 medlemmer. Ligesom han også er vært for sit eget religiøse TV- og radioshow.

Robert Jeffrees har advaret om konsekvenserne, hvis Trump bliver fjernet i forbindelse med en rigsretssag. Ifølge Washington Post sagde han fredag til Fox Business Network, at »hvis han (Trump, red.) bliver fjernet, er dette land færdigt«.