Trump advarer Iran: »Pas på med truslerne, Iran! De kan komme tilbage og bide jer«

Mens Iran har annonceret at ville fortsætte sin berigelse af uran – og dermed fortsat overskride atomaftalens principper – advarer Trump nu om, at det i sidste ende kan ramme landet selv. Europæiske regeringer er »dybt bekymrede«.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har ikke tænkt sig at overholde atomaftalen længere, hvis ikke hans medunderskrivere gør. Mens han øger lagrene af beriget uran, truer han nu også med etableringeren af en vandreaktor. Det kan dog alt sammen forhindres, hvis EU og USA overholder deres del af den aftale, de sammen indgik i 2015, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOU

Iran bør være »forsigtig« med, hvilke trusler landet fremsætter.

Mens landets præsident, Hassan Rouhani, har meddelt, at Iran vil bryde dele af atomaftalen og fortsat berige uran, har USAs præsident Trump nu svaret igen med et tweet:

»Vær forsigtig med truslerne, Iran. De kan komme tilbage og bide jer som ingen nogensinde er blevet bidt før!« skriver præsidenten på Twitter.

Fra europæiske regeringer lyder det imidlertid, at Irans fortsatte berigelse af uran er »dybt bekymrende,« skriver britiske The Guardian.

Onsdag lød det fra præsident Rouhani, at Iran ville øge berigelsen af uran til et niveau, der overstiger de grænser, man i 2015 satte med atomaftalen, der skulle nedruste Irans atomvåbenprogram.

»Med enhver mængde, vi ønsker, og enhver mængde, der behøves, vil vi bringe det over 3,67 procent,« lød det fra Rouhani om berigelse af uran på et møde i den iranske regering.

Ifølge atomaftalen skal Iran holde mængden af beriget uran på under 3,67 procent – det svarer til et niveau, der kan bruges til almindelig energiproduktion og er langt under de 90 procent, som der er brug for, hvis der skal fremstilles atomvåben, skriver The Guardian.

Dybt bekymrede

Men nu har Iran altså meldt ud, at man vil bryde med det punkt i den atomaftale, som landet i 2015 indgik med USA, EU, Rusland og Kina. Så længe de andre underskrivere ikke overholder deres del af aftalen, behøver Iran heller ikke, lyder ræsonnementet.

Diplomater fra Tyskland, Frankrig, Storbritannien og EU er »dybt bekymrede« over udviklingen, skriver The Guardian. Og fra Frankrig lyder en opfordring til Iran om at holde inde. Teheran »får ikke noget ud af« at forlade aftalen, men vil i stedet blot øge den i forvejen højspændte stemning i Mellemøsten, skriver The Guardian.

Atomaftalen forpligter Iran til at nedruste sit atomprogram til gengæld for hævede sanktioner – men da Donald Trump og USA meldte sig ud af aftalen for et år siden, genoptog han en række sanktioner, som har ramt Irans økonomi hårdt.

De amerikanske sanktioner har desuden gjort det så godt som umuligt for aftalens øvrige underskrivere at handle med Iran uden selv at blive ramt af dem.

Siden Iran begyndte at true med at øge berigelsen af uran, har EU forsøgt at finde måder at omgå de amerikanske sanktioner – blandt andet ved at oprette den såkaldte Instex-mekanisme, som skal gøre det muligt at handle med Iran i andre valutaer end amerikanske dollar.

»Hul« mekanisme

Men det er en »hul« mekanisme, som ikke kan finansiere køb af iransk olie, har Rouhani beklaget. Og derfor har han altså nu valgt at bryde dele af atomaftalen.

»Vi vil være forpligtede af aftalen, så længe de andre parter også er,« forklarede han.

En lignende besked har lydt fra hans udenrigsminister Javad Zarif på Twitter:

»Fremadrettet vil Iran efterleve sine forpligtelser under atomaftalen i nøjagtig samme grad, som EU/E3 har – og vil – efterleve deres. Fair nok?«

Rouhani har i øvrigt advaret EU om, at Iran efter 7. juli vil have en vandreaktor, som »ifølge jer, vil være farlig og kan producere plutonium«.

Alt dette kan dog stadig forhindres, hvis USA er villig til at slutte sig til atomaftalen igen og droppe sine sanktioner.