Trump åbner for forhandling med Nordkorea

Det Hvide Hus vil opretholde »maksimalt pres« mod det nordkoreanske atomvåbenprogram.

Foto: JAMIE SQUIRE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Nord- og Sydkorea har holdt deres første formelle samtaler i to år, signalerer USA's præsident, Donald Trump, at han er åben over for forhandlinger med nordkoreanerne »på et passende tidspunkt« og »under de rigtige omstændigheder.«

Men der vil stadig være »maksimalt pres« mod det nordkoreanske atomvåbenprogram, meddeler Det Hvide Hus.

Trump talte onsdag i telefon med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, efter de første møder mellem højtstående delegationer fra Nord -og Sydkorea.

Sydkoreas præsident sagde efter dette møde, at han er villig til at møde Nordkoreas magthaver, Kim Jong-un, for at løse konflikten om Nordkoreas atomprogram.

Moon betinger sig dog, at der skal være udsigt til, at mødet kan føre til konkrete resultater. Ellers kan det være ligegyldigt.

Styret i Pyongyang har dog meddelt, at det ikke er interesseret i at drøfte atomprogrammet med nabolandet, fordi våbnene udelukkende er tiltænkt USA og ikke "brødrene" i Sydkorea.

Under telefonsamtalen med den sydkoreanske præsident sagde Trump også, at USA sender vicepræsident Mike Pence til vinter-OL i Sydkorea i februar. Vicepræsidenten kommer til at lede den amerikanske delegation.

Tirsdagens møde mellem Nord -og Sydkorea fandt sted i den demilitariserede zone, som siden 1953 har delt de to lande.

Parterne blev enige om forskellige tiltag, der skal forbedre relationerne på tværs af grænsen. Nordkorea vil blandt andet sende et hold til vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea i februar.

At mødet overhovedet kom i stand skyldes ifølge Moon blandt andre USA's præsident, Donald Trump.

»Jeg mener, at præsident Trump fortjener stor anerkendelse,« siger Moon og henviser til de sanktioner mod Nordkorea, som FN har indført på hovedsageligt amerikansk initiativ.

Nordkorea intensiverede i 2017 prøveaffyringer af ballistiske missiler, og landet gennemførte også sin sjette og hidtil mest kraftige atomtest.

/ritzau/Reuters