Truer med at sprænge norsk regering: En jihadist og hendes to børn skaber ballade

En kontroversiel 29-årig kvinde er på vej til Norge. Det har gjort flere prominente medlemmer af Fremskrittspartiet så vrede, at de nu vil ud af regeringen.

Den 29-årige norsk-pakistaner har opholdt sig i al-Hol-lejren i Syrien med sine to børn. Arkivfoto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden oktober har Norges regering i al hemmelighed arbejdet på en plan, der nu lykkes:

Norge henter en terrorsigtet 29-årig kvinde og hendes to børn hjem fra den syriske fangelejr al-Hol.

Et af partierne i regeringen, højrefløjspartiet Fremskrittspartiet, synes dog så dårligt om den beslutning, at flere af partiets lokalformænd nu opfordrer til, at partiet trækker sig fra Høyre-politikeren Erna Solbergs regering.

Der er udbredt utilfredshed i Fremskrittpartiets bagland med regeringsdeltagelsen. Partiet indgår alt for mange kompromisser, lyder kritikken. Og sagen om jihadisten har været tungen på vægtskålen for flere lokalformænd, skriver mediet NRK.

Lederen af Fremskrittpartiet i Nordland, Dagfinn Henrik Olsen, er blandt de politikere, som nu vil ud. Han frygter, at regeringspartnerne – Høyre, Venstre og Kristeligt Folkeparti – vil »svigte« partiet igen og igen.

»Så fungerer det ikke længere på en god måde. Så tror jeg ikke, at vi behøver være en del af denne regering,« siger han.

Kræver ekstraordinært landsmøde

Flere landsformænd kræver nu, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært landsmøde, hvor regeringsdeltagelsen skal diskuteres.

Sådan et møde holdt Fremskrittspartiet også i sommer. Dengang var mange i partiet dybt utilfredse med den eksplosive vækst i antallet af vejbomme. Partiet har været imod bompengesystemet i årevis. Fremskrittspartiet besluttede sig på landsmødet for at blive i regeringen.

Sagen om den kvindelige jihadist kom i ud i offentligheden tirsdag, da den norske avis Aftenposten kunne vise billeder af kvinden, mens hun blev eskorteret ud af Syrien.

Regeringen har ønsket at få familien til Norge, da kvindens femårige søn er alvorligt syg.

Den 29-årige norsk-pakistaner er dermed den første kvinde, der hentes tilbage til Norge, selv om hun er mistænkt for at have været en del af Islamisk Stat.

Hun giftede sig med en mand, der har kæmpet for den militante bevægelse.

Kvinden har tidligere hævdet, at hun ikke rejste til Syrien frivilligt, og at hun i flere år har forsøgt at komme ud af landet.

Kvinden er formelt blevet sigtet af det norske politis sikkerhedstjeneste (PST) for deltagelse i Nusra-fronten og Islamisk Stat, der begge betegnes som terrororganisationer.

Hun kan regne med at blive anholdt af norsk politi, når hun lander i Norge. Hun havde hidtil nægtet at lade sin syge søn blive transporteret til Norge, uden at hun selv kom med.