Trudeau har haft en telefonsamtale med Irans præsident: »Vi har brug for fuld klarhed«

Familierne til ofrene fortjener svar på en lang række spørgsmål om nedskydning af ukrainsk passagerfly i Teheran, siger den canadiske premierminister, Justin Trudeau.

 

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har lørdag talt i telefon med Irans præsident i Hassan Rouhani om nedskydningen af det ukrainske passagerfly, hvor 57 ud af de 176 dræbte var canadiere.

I deres telefomsamtale lovede den iranske præsident ifølge det statslige iranske nyhedsbureau IRNA, at man vil undersøge omstændighederne bag nedskydningen af flyet.

»Iran byder ethvert internationalt samarbejde inden for rammerne af internationale regler velkommen for at kaste mere lys over hændelsen,« skulle Rouhani have sagt til den canadiske premierminister.

Til den ukrainske præsident var meldingen fra Rouhani, at alle involverede i katastrofen bliver stillet til ansvar.

Og det er også bydende nødvendigt at finde de ansvarlige, understregede Justin Trudeau på et pressemøde lørdag. Her gjorde han det klart, at han er »rasende« over nedskydningen, som fandt sted onsdag, og at Iran nu må påtage det fulde ansvar for nedskydningen.

»Vi har brug for fuld klarhed over, hvordan en sådan forfærdelig tragedie kunne finde sted. Familier søger retfærdighed og ansvarlighed, og de fortjener afklaring,« sagde Justin Trudeau ifølge Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

Samtidig sagde han, at Irans erkendelse af ansvaret for nedskydningen er et vigtigt første skridt, men at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål, som må besvares.

Iran har i flere dage fastholdt, at der ikke findes beviser for, at et iransk missil skulle have skudt flyet ned. Så sent som torsdag kaldte en iransk talsmand det »umuligt«, at et missil skulle have ramt passagerflyet.

Men lørdag erkendte Iran for første gang, at et det ukrainske fly PS752 ved en fejl blev skudt ned af et iransk missil kort efter, det var lettet fra lufthavnen i Teheran onsdag.

På Twitter beklagede den iranske præsident, Hassan Rouhani, sagen dybt:

»Den Islamiske Republik Iran beklager dybt denne katastrofale fejl. Mine tanker og bønner går til alle de sørgende familier,« skrev han.

Det ukrainske fly blev skudt ned kort efter Irans angreb på to militærbaser, hvor både danske og amerikanske har opholdt sig. Baserne blev angrebet som reaktion på, at USA d. 3. januar likviderede den iranske general Qassem Soleimani i et droneangreb.

Selv om Iran nu har indrømmet, at et af deres missiler skød flyet ned, er der fortsat mange ubekendte, som en forestående undersøgelse skal forsøge at afdække.

Hovedspørgsmålet er, hvad der helt konkret førte til, at det iranske missil fra blev aktiveret og sendt mod et passagerfly.