Triumfbue genopstår i kampen mod IS

I London har man rejst en nøjagtig model af en 2.000 år gammel triumfbue, som IS har ødelagt flugten fra Palmyra. Modellen skal rejse verden rundt som solidaritetserklæring, inden den finder plads i den befriede antikke syriske by.

En nøjagtig model af triumfbuen er – med hjælp fra ildsjæle og moderne teknologi – blevet genopført midt på Trafalgar Square i London, hvor den står som en solidaritetserklæring i kampen mod Islamisk Stats verdensanskuelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS

Krigen i Syrien har som bekendt haft ufattelige menneskelige omkostninger. Antallet af mennesker, der er blevet dræbt, jaget på flugt eller som vil væk, men lever uden mulighed for at flygte fra det syriske regime, Islamisk Stat (IS) eller andre grupper, er enormt.

Foruden at have påført indbyggerne i Palmyra menneskelig lidelser har Islamisk Stat under sin besættelse af den syriske by ødelagt flere tusind år gamle bygningsværker og skulpturer. IS havde kontrol over byen fra maj 2015 til marts i år, og det anslås ifølge BBC, at terrororganisationen har ødelagt omkring en femtedel af Palmyras historiske monumenter, heriblandt en 2.000 år gammel romersk triumfbue.

Men nu er en nøjagtig model af triumfbuen – med hjælp fra ildsjæle og moderne teknologi – blevet genopført midt på Trafalgar Square i London, hvor den står som en solidaritetserklæring i kampen mod Islamisk Stats verdensanskuelse, inden den skal videre til en række storbyer verden rundt for at vise internationalt sammenhold. Engang til næste år er det meningen, at modellen, der er skåret i egyptisk marmor, skal opstilles permanent i Palmyra, hvor den skal stå tæt på det sted, originalen var placeret.

Takket være moderne 3D-teknologi er modellen ganske nøjagtig – omend den er i totredjedels størrelse.

Et symbol for fremtiden

Bag projektet står Instituttet for Digital Arkæologi (IDA) i Oxford. Roger Michel fra instituttet fortæller til BBC, at da Palmyra kom under angreb fra IS sidste år, besluttede man sig for at benytte sig af et af IDAs projekter – Million Images Database – der i al sin enkelhed går ud på at uddele 3D kameraer til frivillige i lande som Syrien, Afghanistan og Irak, hvor de så affotograferer historiske mindesmærker. Ud fra disse fotos er det altså lykkedes ved hjælp af maskiner at skabe en fem en halv meter høj kopi af triumfbuen. Prisen for den beløber sig til omkring en million kroner.

Roger Michel udtaler videre, at han har valgt London som den første by på triumfbuens færd verden rundt, fordi den engelske hovedstad også blev genopbygget efter Anden Verdenskrig, og fordi han håber, at alle, der værdsætter ytringsfrihed, forstår, hvorfor det er så vigtigt at genopføre triumfbuen.

Men kan man overhovedet tillade sig at bekymre sig om gamle ruiner i Syrien, et land hvor de menneskelige lidelser er så store? Det spørgsmål er blevet stillet flere gange i debatten, også herhjemme.

Michel henviser til den økonomiske betydning, Palmyra har haft for Syrien inden krigen. 150.000 turister besøgte byen hvert år.

Som han siger til BBC: »Selv om man sørger over de døde, skal man ikke lade sit land forblive ødelagt. Ingen kan vække de døde til live, men vi kan forbedre de overlevendes vilkår.«