Triste bombemænd vil bare dø

Selvmordsbombere er ikke nødvendigvis religiøse fanatikere.

Ny forskning tyder på, at selvmordsterrorister ikke nødvendigvis er religiøse fanatikere, mange af dem er depressive og først og fremmest ude på at begå selvmord - ikke mord, siger ny forskning. Her ses pladsen, hvor Taimour Abdulwahad sprængte sig – på amatøragtig vis – i luften i Stockholms centrum midt under den travle julehandel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Den svenske bombemand var ekstremist. Han var en politisk ekstremist, han var en religiøs ekstremist.

Det er i det mindste, hvad hans lærere og hans omgangskreds siger til mange medier.

Men måske overser de det helt afgørende spor i jagten på et motiv: Hans psyke.

En række amerikanske og israelske forskere er således ved at gøre op med ideen om selvmordsbomberne som fanatikere, der - optændt af den hellige ild - gør sig selv til martyrer for deres sag. For mange af dem er ikke specielt interesserede i at blive martyrer, de er bare interesserede i at dø, siger forskerne. De lider af depression og et selvmordsangreb er deres billet ud af tilværelsen.

Boston Globe blotlagde i sidste uge forskningen i teorien, andre medier som NPR (National Public Radio) og New York Times har tidligere behandlet fænomentet, og det samme har fagtidsskriftet Aggresion and Violent Behavior.

Udygtigheden

Teorien er kontroversiel, men den kan i det mindste forklare en tendens i mange af selvmordsangrebene: Udygtigheden. Tag den svenske selvmordsbomber, tag Lors Doukajev, som klumrede med sin bombe på Hotel Jørgensen, eller tag den såkaldte underbuksebombemand, Umar Abdul Mutallab.

Deres uduelighed som terrorister er påfaldende, men den giver mening, hvis man tager i betragtning, at de måske i virkeligheden ikke var så optagede af at slå andre end sig selv ihjel.

En afghansk retsmediciner har leveret et af indicierne for teorien. Yusef Yadgari har på Kabuls Medicinske Universitet obduceret resterne af bombemænd og -kvinder, og 80 pct. af dem har været invalide under en eller anden form, siger han til NPR. Flere af dem har været blinde, lidt af kræft, manglet lemmer, og én har været spedalsk, og den slags invaliditeter vil udstøde dem af et samfund som det afghanske. Ligene bliver som ofte aldrig identificerede, fordi deres familier enten ikke har vidst, at de var døde, eller ikke har villet kendes ved dem, fordi de var kasteløse.

Ønske om selvmord

Derfor er det ikke fjernt at antage, at mange af dem har lidt af depression op til angrebet, og at de ønskede at begå selvmord, siger forskere.

Men en rettroende muslim må ikke begå selvmord. Mens Bibelen ikke indeholder et udtrykkeligt forbud mod selvmord, hverken i jødisk eller kristen form, så gør Koranen. Profeten Muhammed siger, at selvmordere hører til de laveste af de lave i Helvede, og Allah siger direkte ét sted: »Og slå ikke jer selv ihjel.«

Dette problem kan en selvmorderisk muslim komme uden om ved at blive selvmordsbomber, hævder de ekstreme mullaher, for så begår de ikke selvmord, men jihad.

Boston Globe fremhæver eksemplet med Qari Sami, som efter sit bombeangreb på en café i Kabul i 2005 blev fremhævet som en typisk religiøs fanatiker. Han var universitetsstuderende, han forsøgte at ligne og klæde sig som en terrorist. Han talte om hellig krig, og en dag gik han ind på en café med et bombebælte om brystet.

Men hvad gjorde han? Stillede han sig mellem menneskemasserne i caféen - og bom? Satte han sig ved et af de fyldte borde? Nej, han gik ud på toilettet og sprængte sig i luften. Én uskyldig blev dræbt. Det er én for mange, men tabet af menneskeliv ville have været så meget værre og større, hvis Sami havde sprængt sig selv i luften inde på caféen.

Hvorfor gjorde han ikke det?

Ned i mørket

Lektor på University of Massachussetts, Brian Williams, mener at have svaret. Han siger til Boston Globe, at jo mere man undersøger Samis baggrund, desto mere indser man, at han var en selvmorder, ikke en morder. Han led af depression, og han tog antidepressiva, men pillerne hjalp ikke, og han sank længere og længere ned i mørket, har hans venner fortalt.

I mange andre samfund kunne han have valgt andre måder at gøre selvmord på, men for en muslim - i det mindste en muslim som Sami - var jihad den eneste mulighed.

Et andet eksempel stammer fra Irak.

Al-Qaeda-terrorister voldtog her grupper af lokale kvinder, og kvinderne var traumatiserede; ikke kun af alle de oplagte grunde, men også af religiøse grunde. Koranen forbyder voldtægt, og det er en myte, at en muslimsk kvinde skal have fire vidner for at bevise en voldtægt, men især i mindre udviklede områder bliver ofrene ofte udstødt, og en ældre kvinde, Samira Jassim, udnyttede ofrene. Hun fortalte dem, at de kun kunne få æresoprejsning, hvis de blev selvmordsbombere, og hun sendte dem tilbage til de mænd, der havde voldtaget dem, og de blev sendt ud som selvmordsbombere.

Det var hele strategien fra begyndelsen, siger terrorforskeren Adam Lankford i Boston Globe. Kvinderne blev voldtaget, de blev udstødt og deprimerede, og de blev sendt ud som selvmordsbombere.

»Hvis man kun brugte sande troende som selvmordsbombere, så behøvede man ikke at voldtage dem først,« siger han.

Lankford offentliggør næste år en liste med 75 eksempler på selvmordsbombere, som efter hans mening tydeligvis led af depression før angrebet, og israelske forskere har undersøgt palæstinensere, som ville foretage selvmordsangreb, men blev fanget. 53 pct. af dem har lidt af »depressive tendenser«, og 40 pct. af dem har længe før terrorforsøget leget med tanken om selvmord.