Trist svensk rekord efter coronavirussens indtog: Det højeste antal døde i Sverige siden 1869

Sverige har mistet flere liv i første halvdel af 2020, end de har gjort noget år siden 1869, viser nye tal. De historisk høje dødstal tilskrives til dels de mange dødsfald som følge af coronapandemien

 
Sverige har fra start haft en meget anderledes tilgang til coronavirus. Landet har haft mange dødsfald, men tallene er nu stabile. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lempelige svenske tilgang til coronapandemien får nu sin egen milepæl i historien.

Sverige har ikke i samme udstrækning som andre europæere været nedlukket, og det har haft sin pris. Sygdommen covid-19 har kostet 4.500 svenskere livet i de første seks måneder af 2020. Og de mange dødsfald slår nu igennem i statistikken.

I alt døde 51.405 svenskere i årets første seks måneder, og det er det højeste antal døde siden 1869, da 55.431 svenskere døde, heraf mange på grund af hungersnød.

Det skriver flere svenske medier og britiske The Guardian på baggrund af nye tal fra det svenske Statistiska centralbyrån.

Dengang, for 150 år siden, var den svenske befolkning på omkring 4,1 millioner. I dag bor der mere end dobbelt så mange i Sverige, nemlig 10,3 millioner, så i 1869 gjorde de mange dødsfald altså et langt større indhug i den svenske befolkning.

Højeste nordiske dødsrate

De mange covid-19-dødsfald betyder, at dødstallene for første halvår ligger omkring ti procent højere end gennemsnittet for samme periode de seneste fem år, skriver The Guardian. Ifølge det svenske statistikbureau (SCB) er der i det første halvår tale om en overdødelighed på ti procent.

Ifølge Sydsvenskan får pandemien også skylden for den lave befolkningstilvækst. I årets første seks måneder voksede den svenske befolkning med 24.801 personer. Det er den laveste befolkningstilvækst siden 2005.

Medregner man de seneste dødstal for juli og august, er i alt 5.800 svenskere døde af covid-19. I forhold til befolkningstallet er den svenske dødsrate meget højere end i de øvrige nordiske lande, som har pålagt befolkningerne langt skrappere restriktioner under coronakrisen.

Artiklen er opdateret 20. august kl. 19:22 oplysningen om overdødelighed fra SCB.