»Tredje Verdenskrig er i gang«

Vesten mangler at erkende, hvad militante islamister allerede ved: Vi er midt i en verdenskrig, siger tidligere chef for Mossad og formand for det israelske sikkerhedsråd.

- Verden mangler at indse, at vi er i starten af en tredje verdenskrig, siger Efraim Halevi, der fra 1998 til 2002 var direktør for den israelske sikkerhedstjeneste Mossad.

- Under Anden Verdenskrig havde folk en klar oplevelse af at være i krig. I dag kan den almindelige borger gå på gaden i Tel Aviv, Barcelona eller Buenos Aires uden at få en fornemmelse af krig. En gang imellem springer der en bombe i London, New York eller Madrid, men så vender alt tilbage til det normale igen, siger Halevi i et interview med den portugisiske ugeavis Expresso.

Parterne i krigen er hele den vestlige verden på den ene side og de yderligtgående militante muslimer på den anden side. Vi er stadig i de indledende faser, hvor bl.a. international handel og transport er berørt som i starten af de to foregående verdenskrige, siger Halevi.

Krigen vil vare i mindst 25 år, før Vesten sejrer, forudser Mossad-manden, der er opvokset i et krigsramt Storbritannien og emigrerede til Israel i 1948.

Han forudser desuden, at det er "uundgåeligt," at terroren på et tidspunkt vil omfatte kernevåben.

- Det behøver ikke være noget meget sofistikeret eller den seneste kerne-teknologi. Det kan være en "beskidt bombe" som dræber mennesker i titusindvis i stedet for i millionvis, siger han til Expresso.

Den 72-årige Halevi har tidligere været Israels ambassadør i EU og har været sikkerhedsrådgiver for tre israelske premierministre. Han blev forfremmet til formand for det nationale sikkerhedsråd i 2002 af Ariel Sharon og trådte tilbage mindre end et år efter, angiveligt som følge af en disput med Sharon, der ikke ville følge Halevis anbefalinger i en lang række spørgsmål.