Tre valg i træk kunne ikke løse det politiske dødvande – så nu har de kurs mod et fjerde

Allerede da Benjamin Netanyahu og Benny Ganz indgik deres aparte samarbejdsaftale, advarede analytikere om, at koalitionen var dømt til at mislykkes. De seneste uger har pilen kun peget i én retning: Mod kollaps.

Israel er på vej mod sit fjerde valg på to år. På billedet premierminister Benjamin Netanyahu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix

Lige som alle troede, at der var kommet en løsning på det politiske dødvande i Israel, beviste landets folkevalgte endnu engang, hvorfor de er legendariske, når det gælder politisk kaos.

Onsdag blev Israels parlament opløst, fordi regeringskoalitionen alligevel ikke kunne blive enig om et budget. Og nu skal israelerne så igen igen til valgurnerne.

Det bliver fjerde gang på kun to år.

Premierminister og leder af Likud, Benjamin Netanyahu, og hans tidligere rival Benny Gantz og leder af Blå og Hvid-partiet overraskede ellers alle ved i maj at danne en enhedsregering, der skulle give landet arbejdsro, mens coronapandemien rasede efter tre uforløste valg.

Den treårige aftale gik ud på, at Netanyahu skulle være premierminister i de første 18 måneder og dernæst give posten videre til Gantz.

Allerede dengang advarede analytikere imidlertid om, at koalitionen var dømt til at mislykkes. Og de seneste uger har pilen kun peget i én retning: Mod kollaps.

Benjamin Netanyahu skyldte straks skylden på Ganz, som kastede skylden retur til premierministeren.

»Netanyahu kaster os ud i et valg med det ene formål at undgå at komme i retten,« skrev han på Twitter med henvisning til, at den skandaleombruste Netanyahu har en række korruptionsanklager hængende over hovedet.

Politiske analytikere i Israel har spekuleret i, at Netanyahu foretrækker at kaste landet ud i et valg frem for at skulle overdrage magten midt i perioden. Retssagerne mod ham venter nemlig rundt om hjørnet, og det er langt mere komfortabelt at forsvare sig fra posten som premierminister.

Højrefløjen vil sejre

Ingen af de to har imidlertid det store at vinde ved et valg lige nu.

Netanyahu har de seneste måneder været genstand for massiv kritik på grund af sin håndtering af coronapandemien. Derudover har han stadig sine korruptionsanklager, der tynger.

Desuden vil han lige om lidt miste et af sine vigtigste trumfkort i iscenesættelsen af sig selv som Mr. Security og den eneste leder, der kan beskytte Israels interesser på den internationale scene: venskabet med USAs afgående præsident, Donald Trump.

Men Benny Ganz, hvis parti først og fremmest blev grundlagt med henblik på at vælte Netanyahu og derfor blev sprængt i stykker, da Ganz pludselig indvilgede i at gå i regering med ham, står om muligt endnu svagere.

Ifølge en ny meningsmåling står partiet, som lige nu har 33 pladser i parlamentet, til kun at få seks.

Til gengæld har en udbryder fra Netanyahus Likud-parti – Gideon Saar – skabt et nyt parti, der forventes at kunne udfordre Netanyahus magt.

Selvom Netanyahu, som har siddet på magten siden 2009, stadig står til at kunne sikre Likud-partiet flest stemmer, er han afhængig af en række mindre, nationalistiske og religiøse støttepartier for at kunne danne en koalition, der er stor nok til at sikre et flertal.

Hvordan den koalition kommer til at se ud, og hvorvidt Netanyahu igen kan snyde sin politiske død og fastholde premierministerposten, er endnu for tidligt at sige.

Til gengæld peger de politiske vinde entydigt én klar vej: Mod en kraftigere hardliner-koalition, der vil gøre livet sværere for palæstinenserne.