Tre Syrien-krigere dømt i Oslo

To albanske brødre samt en somalier blev fredag som de første i Norge idømt flere års fængsel for at have kæmpet for Islamisk Stat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: I en historisk retssag om at kæmpe med Islamisk Stat (IS) i krigen i Syrien blev to brødre af albansk oprindelse og en norsk-somalier fredag idømt mellem fire års og syv måneders fængsel i Oslo.

En norsk-somalier fik ligeledes over fire års fængsel for at have kæmpet for terrorbevægelsen i Syrien.

Ifølge avisen VG er dommen i Oslos tingsret en første test af, hvordan det norske retssystem takserer deltagelse i krigen i Syrien og støtte til Islamisk Stat.

Norsk-somalieren, den 30-årige Djibril Bashir og norsk-albaneren, den 28-årige Valon Avdyli, rejste i efteråret 2012 til Syrien, og kom først til Norge igen i januar 2014.

En tredje norsk-albansk bror, Egzon Avdyli, der var med i Syrien, blev dræbt i april 2014.

Djibril Bashir fik fredag fire år og ni måneders fængsel, og Valon Avdyli fire år og tre måneder.

Valon Avdylis lillebror, den 25-årige Visar Avdyli, fik syv måneder for medvirken til at organisere deres ophold.

De dømte har gennem retssagen afvist at have været medlemmer af IS, og norsk-somalieren har allerede besluttet at anke sin dom til den norske lagmannsret, der svarer til Højesteret i Danmark.

Dommen læner sig op ad en paragraf i den norske straffelov, der gør det strafbart at deltage i en terrorgruppe, uanset hvad man har beskæftiget sig med i gruppen. Om det er førstehjælp eller krigshandlinger spiller ingen rolle.

Dommen fra Oslo vil givetvis blive studeret i de skandinaviske hovedstæder. Det skønnes, at flere hundrede fra Danmark, Norge, Sverige og Finland er draget i krig for Islamisk Stat.