Tre regeringer har sendt et brev til Facebooks chef: De vil have adgang til brugernes beskeder

I de senere år er Facebook blevet heftigt kritiseret for at være for dårlig til at passe på sine brugeres private data. Nu vil Storbritannien, USA og Australien have adgang til krypterede samtaler.

Kritikken mod Facebook-chef Mark Zuckerberg går blandt andet på, at Facebook ikke beskytter sine kunders data godt nok, og det har Zuckerberg derfor nu meldt sig klar til at gøre noget ved: Han vil kryptere alle beskedtjenester på tværs af Facebook, WhatsApp og Instagram. Men den idé bryder mindst tre regeringer sig ikke om. De har sendt ham et brev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam/Reuters/Ritzau Scanpix

Det skulle have været et skridt på vejen til at få Facebooks omdømme på ret køl igen. Mens tech-giganten de senere år har fået hård kritik for ikke at passe godt nok på sine brugeres private data, har chefen for det hele, Mark Zuckerberg, lovet at kryptere brugernes beskeder på alle dens beskedplatforme.

Men det vil Storbritannien, USA og Australien have sat en stopper for, skriver The Guardian.

I et åbent brev underskrevet af den amerikanske statsadvokat William Barr samt de tre landes justits- og indenrigsministre – britiske Priti Patel, amerikanske Kevin McAleenan samt Peter Dutton fra Australien – beder de Mark Zuckerberg om at få adgang til alle Facebooks krypterede beskedtjenester.

Brevet forventes at blive publiceret fredag, men både The Guardian, Buzzfeed News og flere andre medier har allerede set det.

Facebook ejer – ud over det sociale medie Facebook – blandt andet beskedtjenesten WhatsApp, hvor 1,5 milliarder brugere kan sende krypterede beskeder til hinanden, som ikke engang Facebook har adgang til at læse.

Ministre: Lad være med at kryptere beskeder

I marts 2019 lovede Mark Zuckerberg, at han også ville kryptere beskederne på det sociale medie Instagram – som Facebook altså også ejer – samt Facebook Messenger. Det foreslår ministrene fra de tre lande ham nu at lade være med.

De mener, at krypterede beskedtjenester kan gøre det sværere for efterforskningshold at spore og bremse kriminel aktivitet online – for eksempel, hvis der deles børnepornografisk materiale. Derfor vil de have sikret, at der kan holdes en slags bagdør åben, så regeringer og politiefterforskere kan få adgang til de krypterede beskeder.

»Sikkerhedsopdateringer i den virtuelle verden bør ikke gøre os mere sårbare i den fysiske verden,« står der ifølge flere medier i brevet.

Storbritannien og USA har samtidig fredag annonceret en ny dataaftale. Den skal gøre det nemmere for britiske politi- og efterretningstjenester at få adgang til tech-firmaer i USA – og vice versa. Ifølge aftalen skal det fra nu af kunne lade sig gøre for politi- og efterforskningshold at søge indsigt direkte hos tech-firmaer i begge lande – uden at sikre sig tilladelser fra hinandens regeringer først.

Det skal gøre det nemmere at efterforske sager om terrorisme, børnemisbrug og lignende forbrydelser, skriver The Guardian.

Mark Zuckerberg har fastholdt, at han vil kryptere beskedtjenesterne, og en talsperson for Facebook har forklaret, at man »er stærkt imod regeringers forsøg på at bygge bagdøre« ind i det krypterede system.

»Det ville underminere folks privatliv og sikkerhed overalt,« står der i en pressemeddelelse fra Facebook ifølge The Guardian.