Tre på stribe for Obama

De amerikanske tv-seere erklærer Obama som klar vinder af valgkampens tredje og sidste debat. Vejen til Det Hvide Hus ligger nu åben for ham.

Foto: GARY HERSHORN / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON:
Barack Obama fortsætter en støt kurs mod Det Hvide Hus.

I nat afværgede han det tredje og sidste forsøg fra John McCain på at slå ham ud af kurs i en tv-debat. Som tilfældet var i de to første debatter, giver seerne også nattens dyst til Obama.

Ifølge CNN mener 58 procent af seerne, at demokraten vandt. Blot 31 procent giver sejren til republikaneren.

CBS har lignende tal: Obama 53 procent, McCain 22 procent.

Begge målinger har en let overvægt af demokratiske vælgere, fordi de er udvalgt efter den almindelige stemmefordeling i befolkningen netop nu.

I debatten var McCain hurtigt ude af startblokkene og pressede Obama på økonomi, som ellers har været McCains svage punkt. McCain angreb Obama for at ville bruge penge, som der ikke er nogle af i statskassen.

“Dit svar er altid flere penge,” lød anklagen.

McCain angreb især Obama for at ville hæve skatten for amerikanerne, som tjener over 250.000 dollar om året - ca. 1,3 mio. kroner.

Han henviste igen og igen til, at Obama tidligere på ugen i Ohio fortalte en blikkenslager ved navn Joe, at han vil “sprede rigdommen” i USA ved at lade rige betale mere i skat og middelklassen mindre. Ifølge McCain vil det netop ramme en selvstændig som Joe, ligger lige over Obamas grænse.

“Hvorfor vil nogen dog hæve skatter netop nu,” spurgte McCain med henvisning til den økonomiske krise: “Det er netop nu, vi er nødt til at hjælpe de små firmaer.”

Obama forsøgte at forsikre, at folk som “Blikkenslager-Joe” - som blev en fast figur gennem debatten - ikke vil få det sværere under hans præsidentskab.

Obama prøvede samtidig at kæde McCain sammen med de seneste otte års skattelettelser og økonomiske politik under præsident George W. Bush. McCain leverede valgkampens hidtil skarpeste svar på det angreb:

“Jeg er ikke præsident Bush. Hvis du havde ønsket at stille op mod præsident Bush, skulle du have gjort det for fire år siden,” sagde McCain.

Obamas retur var lige så skarpt.

“Hvis jeg ind i mellem tager fejl af din politik og George Bush’s politik, er det fordi, at på de centrale økonomiske områder, som betyder noget for den amerikanske befolkning - på skattepolitik, på energipolitik, på prioritering af offentligt forbrug - har du været en ihærdig støtte for præsident Bush,” sagde Obama.

Debatten kom også ind på abort, energi og uddannelse. Fokusgrupper på de amerikanske tv-stationer viste, at Obama her scorede højt hos især kvindelige vælgere.

Som lovet rejste John McCain tillige spørgsmålet om Obamas tråde til den venstreradikale William Ayers. Ifølge McCain har Obama ikke været ærlig om sit kendskab til Ayers.

Det afviste Obama. Han påpegede, at stribevis af republikanere havde siddet i samme bestyrelse med Ayers, som han selv. Obama understregede samtidig, at han var blot otte år, da Ayers tog del i bombeaktioner mod offentlige bygninger. Ayers blev siden taget til nåde i Chicago og er nu en anerkendt professor i uddannelse.

Ifølge valgstrateger var det McCains bedste debat af de tre. Men Obama gjorde det mindst lige så godt - og det var mere, end han behøvede. Demokraten fører med i snit syv-otte procent i landsmålinger. Endnu vigtigere fører han klart i fire-fem svingstater, hvoraf han formentlig blot skal vinde en enkelt for at blive præsident.

“Jeg aner ærlig talt ikke, hvad McCain skal gøre nu,” siger den tidligere rådgiver for bl.a. præsidenterne Ford og Reagan, David Gergen.

Flere strateger peger også på, at McCain endnu engang virkede sur og pirrelig. Det bryder vælgerne sig ikke om, og det betyder ofte langt mere end ord, påpeger Gergen over for
CNN.

Valget er den 4. november.