Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nobelprisen i kemi 2017 går til tre forskere, der har været med til at udvikle kryo-elektronmikroskopien.
Metoden har været med til at gøre det mere enkelt at afbilde biomolekyler, og samtidig har den forbedret afbildningens kvalitet.
Teknikken har blandt andet været med til at give os nærbilleder af zikavirus.
Her er tre Nobelpriser i kemi, som stadig påvirker mennesker verden over.
- 1995: Paul J. Crutzen, Mario J. Molina og F. Sherwood Rowland bidrog væsentligt til at forstå nedbrydningen af ozonlaget og modtog derfor Nobelprisen. De tre forskere skabte stor debat i USA i 1970'erne ved at gøre opmærksom på faren ved et svindende ozonlag. De seneste år er ozonlaget begyndt at hele på grund af en verdensomspændende indsats mod ozonnedbrydende gasser.
- 1958: Britiske Frederick Sanger forskede i stoffet insulins opbygning og modtog Nobelprisen i både 1958 og 1980. Hans forskning har blandt andet gjort det muligt at kortlægge menneskers arvemasse og ført til en række nye lægemidler, for eksempel væksthormon.
- 1945: Finske Artturi Virtanens forskning bruges stadig af landmænd verden over. Han opfandt AIV-foderet, der bliver produceret ved en særlig form for syregæring. Metoden gør planter langtidsholdbare og sørger for at bevare næringsstofferne i planten. Gennembruddet har haft stor betydning for folkesundheden særligt i lande med kolde vintre.
Kilder: nobelprize.org., Den Store Danske.