Tre migranter reddede grækere fra skovbrand: Nu belønnes de med statsborgerskab

De to egyptere og albaneren, som får statsborgerskab, kan lære resten af Europa noget om værdier, lyder det fra den græske præsident.

Luftfoto taget af den græske landsby Mati nær Athen efter skovbrandens hærgen den 24. juli 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOCIAL MEDIA

En dødelig skovbrand i Mati nær Athen sendte hundredvis af skrækslagne grækere mod havet i juli. Bag dem brændte skovbrynet langs kysten, og flere af dem kunne ikke komme væk.

Indtil tre fiskere kom dem til undsætning og reddede flere mennesker fra bølgerne. De tre fiskere er migranter fra Egypten og Albanien, og deres heltegerning belønnes nu med græsk statsborgerskab. Det skriver BBC.

Den græske præsident Prokopis Pavlopoulus har takket de tre fiskere for at have udvist »solidaritet og menneskelighed« med deres redningsaktion. Det håber han, at resten af Europa kan lære noget af, lød det:

»I er nu også europæiske borgere, og så kan I lære alle vores partnere, som har glemt Europas værdier, at gøre det rette,« lød det fra præsidenten ved ceremonien, hvor de tre migranter fik tildelt deres statsborgerskab.

Præcist hvor mange mennesker, de tre migranter – Jake Gani fra Albanien, Ibrahim Mahmoud Musa og Emad al-Haimi fra Egypten – har reddet, er uklart. Men ifølge indenrigsministeren Alexis Charitsis har de tre sammen med græske kolleger reddet massevis af mennesker under branden, der fandt sted i juli.

Ibrahim Mahmoud Mousa har til Athens News Agency udtalt, at han ikke kunne lade være med at gribe ind, da han så branden.

»I sådan en situation findes religion ikke, sort og hvid findes ikke – når man ser sådan noget, må man skynde sig derhen og være klar til at give sit liv for at hjælpe med at redde folk.«

Emad al-Haimi priser sig bare lykkelig over, at de formåede at redde nogle liv. I alt 90 mennesker døde under branden, som Grækenland har fået kritik for ikke at have afværget godt nok.

Grækenland blev hårdt ramt af flygtningekrisen, da den begyndte i 2015 og 2016. Over en million migranter og flygtninge ankom i de år til de græske kyster, ifølge UNHCR. De fleste kom fra Syrien, Irak og Afghanistan.

Selvom antallet af nyankomne flygtninge og migranter siden da er faldet væsentligt, er mange af flygtningelejrene stadig overfyldte, skriver Al Jazeera.