Tre juraprofessorer var ikke i tvivl om rigsretssag mod Trump – den fjerde pegede på det »tyndeste bevismateriale nogensinde«

Fire juraprofessorer deltog onsdag i en høring i Washington, D.C. Tre af dem mente, at der var solidt grundlag for at rejse en rigsretssag. Den fjerde pegede på det »tyndeste bevismateriale nogensinde«.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens undersøgelsen mod USAs præsident, Donald Trump, er gået ind i næste fase, mødte fire juraprofessorer med ekspertise i forfatningsret onsdag op i Washington, D.C.

De skulle vidne i en høring for Kongressens retsudvalg, der skal udarbejde de endelige juridiske formuleringer i forbindelse med en mulig rigsretssag. Og tre af de fire juraprofessorer var slet ikke i tvivl om, at der er grundlag for at rejse rigsretssag mod præsidenten.

»Hvis det, vi taler om her, ikke er grundlag for en rigsretssag, så er der intet, der er,« sagde Michael Gerhardt, juraprofessor på University of North Carolina, ifølge The Guardian.

Demokraterne beskylder præsident Trump for at have misbrugt sit embede til egen politisk vinding. Han har nemlig forsøgt at presse Ukraine til at annoncere korruptionsundersøgelser, som kunne skade den tidligere vicepræsident Joe Bidens præsidentvalgkamp i 2020, hævder de.

Præsidenten har i øvrigt tilbageholdt amerikansk militærbistand til Ukraine for 391 millioner dollar, indtil han fik sin vilje, påstår Demokraterne. Og med den rapport, som Demokraterne for nylig udarbejdede, beskyldes Donald Trump også for at have forsøgt at lægge hindringer i vejen for den efterfølgende efterforskning af sagen.

Inden jul skal de 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus formentlig stemme om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod Donald Trump eller ej. Og med de mange synder, som han beskyldes for at have begået, er der solidt grundlag for at stemme ja.

Det mener i hvert fald tre af de indkaldte juraprofessorer med ekspertise i forfatningsret. De var alle tre indkaldt af Demokraterne. Den fjerde, som var indkaldt af Republikanerne, var imidlertid mere tøvende.

Jonathan Turley, der er juraprofessor ved George Washington University, mente, at hele den indledende undersøgelse forud for en mulig rigsretssag havde været for rodet og forhastet. Og selv om han gav udtryk for at forstå Demokraternes vrede, var han i tvivl om, hvor megen nytte en rodet rigsretssag ville gøre.

»Den her rigsretssag ville adskille sig fra andre rigsretssager i moderne tid. Den har haft den korteste indledende undersøgelse, og den ville blive ført på det tyndeste bevismateriale og det snævreste grundlag nogensinde,« mener han ifølge The Washington Post:

»Det ser ikke godt ud for fremtidige præsidenter, som skal arbejde i et land med skarp og sommetider bitter splittelse.«

»Til personlig vinding«

De tre andre juridiske eksperter vurderede dog, at der var rigeligt grundlag for at rejse en rigsretssag.

»Når alt kommer til alt, er det nøjagtigt på grund af situationer som den, I står over for i dag, at muligheden for rigsretssager er inkluderet i forfatningen,« sagde Noah Feldman, der er juraprofessor ved Harvard University.

»Hvis vi ikke kan rejse en rigsretssag mod en præsident, som bruger sin magt til egen personlig vinding, lever vi ikke længere i et demokrati, men i et monarki eller diktatur,« sagde han ifølge The Washington Post.

Pamela S. Karlan, juraprofessor ved Stanford University, erklærede sig enig. Hun mener, at præsident Trumps adfærd kan bane vej for, at andre præsidenter i fremtiden vil bedrive politik, der tilgodeser deres egne private interesser.

De seneste to måneder har efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus afhørt en række amerikanske diplomater, som under ed har fortalt om Trump-regeringens tilsyneladende hemmelige indsats i Ukraine. I denne uge blev sagen sendt videre til retsudvalget.

Imens forbereder Senatets republikanske flertal sig på at forsvare præsidenten. Onsdag mødtes repræsentanter fra Det Hvide Hus således med en række toprepublikanere for at drøfte, hvordan en mulig rigsretssag skal håndteres, skriver The Washington Post.