Tre fortællinger om Nelson Mandela

De sydafrikanske medier flyder over med personlige anekdoter om Nelson Mandela. Alle synes at have haft en oplevelse med manden, der var på fornavn med alle.

Aviserne svømmer i disse dage i personlige beretninger og anekdoter om den netop afdøde Nelson Mandela. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIUS UTOMI EKPEI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den blinde dreng

I 1997 var fotografen Benny Gool på togtur med Nelson Mandela. På turen kom toget gennem en lille afrikaaner-by. Præsident-entouraget fik en opringning om, at der stod en 13-årig dreng, Willem Venter, og ventede på perronen. Drengen var blind og havde ét stort ønske: At røre Mandelas ansigt for at forstå, hvordan han så ud. Mandela bad toget stoppe, steg ud og lod drengen lægge hænderne på hans ansigt.

»Du har et venligt ansigt,« sagde drengen ifølge gengivelserne af mødet med præsidenten, der er foreviget af Benny Gool.

På fornavn med alle

Ahmed »Kathy« Kathrada, indisk-afrikansk antiapartheid-aktivist og en af Mandelas medfanger i fængslet, fortæller, hvordan han en dag kom til morgenmad i præsidentboligen.

Mandela var optaget på telefonen, da Kathrada trådte ind ad døren.

»Ja, Elizabeth, nej, Elizabeth, ja, Elizabeth,« sagde Mandela, mens han lyttede.

Da han var færdig, spurgte Kathrada, hvem det var.

»Jeg talte med Dronningen,« svarede Mandela.

»Hvordan kan du tale til Dronningen som »Elizabeth?« Kathrada var forbløffet. Den engelske dronning har trods alt ry for at holde hårdt på formerne.

»Well, hun kalder mig Nelson,« sagde Mandela.

Bodyguarden

Rory Stein, en i dag 50-årig hvid, afrikaans-talende sydafrikaner, var i mange år medlem af det frygtede sydafrikanske sikkerhedspoliti. I 1996 blev han flyttet til præsident Nelson Mandelas »Protection Unit« – Sydafrikas Secret Service – for at være personlig livvagt for Mandela.

Rory Steins karriere kom i fare, da Sandheds- og Forsoningskomiteen fattede mistanke om, at Stein i apartheidtiden havde deltaget i politiets bombning i 1988 af Khotso House i Johannesburg, som bl.a. husede antiapartheid-aktivister. Stein havde intet med bombningen at gøre, men han var sikker på, at han ville blive fyret.

Mandela tog et møde med efterretningstjenesten, og Stein hørte aldrig mere. Først langt senere gik det op for Stein, at Mandela havde meddelt, at han ville beholde ham – uanset om Stein var skyldig eller ej.

Kilder: PBS, Sunday Times, Benny Gool.