Tre forskere får Nobelpris for hjerne-GPS

En amerikaner og to nordmænd deler den prestigefyldte Nobelpris i medicin. De tre forskere har løst en gåde, der har plaget videnskaben i århundreder.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Nobelprisen i medicin bliver i år delt af amerikaneren John O’Keefe og nordmændene May-Britt Moser og Edward I. Moser. De får den prestigefyldte pris for deres opdagelser af celler, der udgør et positioneringssystem i hjernen.

Nobelpriskomiteen begrunder tildelingen af prisen med, at de tre videnskabsfolk har løst en gåde, der i århundreder har skabt panderynker hos alverdens filosoffer og videnskabsmænd.

Helt konkret har O’Keefe og Moser-parret fundet svaret på, hvordan mennesket kan vide, hvor vi er, hvordan man kan finde vej fra et sted til et andet, og hvordan vi kan gemme disse informationer på en sådan måde, at vi straks kan finde vej næste gang.

Nobelpris-vinderne har således opdaget en form for »indre GPS« i hjernen.

75-årige John O’Keefe kommer fra USA, men har forsket i Storbritannien og har også et britisk statsborgerskab. Det norske ægtepar May-Britt Moser og Edvard I. Moser har bygget videre på O’Keefes indledende forskning.

Det er første gang, at Nobelprisen i medicin uddeles til nordmænd.