Tre dages landesorg i Mozambique efter voldsom orkan

Dødstallet i Mozambique er tirsdag opjusteret til over 200 personer efter orkanen Idai ramte landet torsdag.

Byen Beira i Mozambique er ifølge Røde Kors 90 procent ødelagt efter orkanen Idai slog ind over landet. Social Media/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Johannesburg. Over 200 mennesker er bekræftet omkommet i Mozambique efter voldsom orkan. Det oplyser landets præsident, Filipe Nyusi.

- Der er allerede mere end 200 døde, og omkring 350.000 personer er i fare, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Filipe Nyusi har desuden annonceret tre dages landesorg og oplyser, at hans regering vil erklære landet i undtagelsestilstand.

Præsidenten annoncerede dødstallet under et møde med sine ministre i byen Beira, der er en af landets største byer med omkring en halv million indbyggere.

Byen er blevet 90 procent beskadiget ifølge Røde Kors.

- Omfanget af skaderne i Beira i Mozambique, der er påført af orkanen Idai, er massive og forfærdende, lyder det i en fælles erklæring fra International Røde Kors (IFRC) og Røde Halvmåne.

Orkanen Idai gik i land i det centrale Mozambique allerede torsdag, inden uvejret bevægede sig videre til Zimbabwe og Malawi.

På sin vej skabte orkanen massive oversvømmelser. Ifølge FN-organisationen Verdens Fødevareprogram, WFP, har det ført til "utrolige ødelæggelser" i et meget stort område.

Organisationen kalder det måske en af de værste naturkatastrofer nogensinde på den sydlige halvkugle.

Flere end 350 er bekræftet døde i de tre lande. Men det frygtes, at dødstallet kan overstige 1000.

I Zimbabwe er distriktet Chimanimani blevet afskåret fra omverdenen af voldsomme tropiske regnskyl og vindhastigheder op til 170 kilometer i timen, skriver Reuters.

Veje, huse, og broer er blevet fejet væk, og strømforsyningen og kommunikationslinjer er afbrudt.

/ritzau/AP