Tre amerikanske turistmagneter genåbner

Frihedsgudinden, Grand Canyon og Mount Rushmore genåbner trods budgetkrisen - i hvertfald for en tid.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Budgetstriden i USA mellem Demokrater og Republikanere i Kongressen er ikke løst, men tre senatorer fra New York, Arizona og South Dakota, har sat sig sammen og formået at få genåbnet tre af USAs største seværdigheder. De tre turistmagneter har været lukkede, siden personalet for et par uger siden blev sendt hjem uden løn.

Ifølge Reuters vil de tre senatorers kunstgreb betyde, at der atter bliver adgang til Frihedsgudinden, til nationalparken Grand Canyon og Mount Rushmore i Rocky Mountains, med de udhuggede ansigter af fire præsidenter. Seværdighederne vil genåbne i de kommende dage, med offentlig og privat støtte, og nyheden vil givetvis vække glæde hos både de amerikanske og udenlandske turister, der har afsat den kommende uge til sightseeings.

Grand Canyon, der årligt tiltrækker fem millioner turister, har fået et midlertidigt tilskud, der tillader den at genåbne fra lørdag og en uge frem, mens adgangen til Frihedsgudinden skulle være sikret, indtil budgetkrisen er løst.

For Mount Rushmores vedkommende er der tilsyneladende ikke sat tidspunkt på, hvor længe genåbningen strækker sig.

De få lyspunkter kan dog vise sig at være kortvarige, for næste trin i den amerikanske budgetkrise er tæt på at blive fyret af.

Torsdag 17. oktober rammer USA det såkaldte gældsloft, altså grænsen for hvor meget nationen kan låne, og hvis ikke politikerne kan enes om at forhøje loftet, vil USA i princippet ikke kunne betale og opfylde sine låneforpligtelser. I teknisk forstand vil supermagtens gå konkurs.