Tre al-Qaeda terrorister undslap luftangreb

Amerikanerne fik ikke ram på de tre mest efterstræbte al-Qaeda folk ved mandagens fly-angreb. Til gengæld blev otte-ti andre al-Qaeda krigere dræbt. Oplysningerne om angrebene i det sydlige er yderst mangelfulde og stritter i alle retninger.

De tre al-Qaeda folk, som amerikanerne troede de havde dræbt forleden i det sydlige Somalia, er alligevel ikke dræbt. Amerikanerne mener, at de tre al-Qaeda folk var med til at bombe de amerikanske ambassader i Tanzania og i Kenya, her på fotoet, i 1998. Foto: George Mulala/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tre al-Qaeda ledere, som USA anklager for bombningerne af dets ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, slap med livet i behold, da et amerikansk »gunship« mandag angreb deres formodede tilholdssted i det sydlige Somalia.

»Vi er stadig på jagt efter de tre. Vi og etiopierne ønsker som alle andre at bekæmpe terrorister,« citerede nyhedsbureauet Reuters i går en amerikansk embedsmand i regionen for at sige.

Tirsdag aften meddelte en amerikansk embedsmand i Washington ellers, at en af de tre topterrorister var dræbt under angrebet: »Der lå så mange døde menesker i området. Vi ved ikke hvem, men jeg tror ikke, at vi fik alle tre.«

Og som den den anonyme embedsmand udtrykte det: »De her folk ligner hinanden«.

Rapporter fra lokale beboere har talt om op til 20-30 dræbte efter mandagens angreb, men ingen har bekræftet det endelige dødstal.

Den anonyme embedsmand »i regionen« som Reuters citerede i går, meddelte samtidig, at skønt de tre al-Qaeda-ledere slap væk, blev mellem otte-ti al-Qaeda relaterede terrorister dræbt:

»Der var flere terroristmål der blev dræbt i den operation, og det var helt klart al-Qaeda folk,« lød det fra embedsmanden i går.

Til gengæld anholdt de kenyanske myndigheder hustruerne til to af de tre eftersøgte al-Qaeda ledere, Fazul Abdullah Mohammed fra Comoro-øerne og Saleh Ali Saleh Nabhan fra Kenya.

Stor dusør
De eftersøgte al-Qeada folk er flygtet til det sydøstlige Somalia tæt ved grænsen til Kenya sammen med flere hundrede medlemmer af den islamistiske milits, og her var det lykkedes kvinderne at krydse grænsen. Men kenyanerne har nærmest forseglet deres grænseområde og anholdte kvinderne i mandags. I går blev de fløjet til forhør i Nairobi, oplyser en kenyansk sikkerhedskilde.

USA har udsat en dusør på fem mio. dollar på Fazul Abdullah Mohammed, som i øvrigt er tiltalt med en amerikansk domstol for sin deltagelse i ambassadebombningerne, og amerikanerne har jævnligt sagt, at de skyldigt skjulte sig i Somalia.

100 civile dræbt
Det sydlige Somalia og specielt den sydligste spids mod Kenya har gennem de seneste dage været genstand for talrige bombardamenter. USA har blot taget ansvar for et - mandagens angreb - mens etiopierne selv, eller sammen med amerikanerne har stået for resten.

Men oplysningerne stritter i mange retninger, fordi angrebene både kommenteres af etiopierne, amerikanerne og af somaliske regeringsfolk krydret med rapporter fra lokale beboere - ofte indhentet pr. telefon.

Klanledere og lokale beboere siger således, at op mod 100 civile er dræbt under fly-angrebene, men det har været umuligt at få fastslået dødstallet for de enkelte angreb eller hvem der har udført dem - bortset det som USA har taget ansvar for.

Således blev en somalisk sikkerhedkilde i går citeret for følgende: »Jeg tror slet ikke amerikanerne og etiopierne har dræbt nogen al-Qaeda folk. De fleste dræbte har været civile - og kreaturer.«

En klanleder i Afmadow-området, sheik Abdullahi Ali Malabon, siger: »Mange andre er såret, men vi har ikke det nøjagtige tal.«

Tættere på den kenyanske grænse, taler indbyggere og ledere også om mindst hundrede dræbte civile, men understregede, at de indtil videre kun har talt 29 lig, hvoraf nogle var forbrændt til ukendelighed, oplyser en lokal beboer, Absuge Mohamed Weli fra byen Dhobley.

»Jeg har set flere lig i skoven, jeg genkendte nogle af dem, og det var lokale civile. De blev dræbt, mens de vogtede deres dyr. Jeg har også set døde dyr i landsbyerne, de fleste af dem var køer,« fortæller han til nyhedsbureauet AFP.

International vrede
Men angrebene har vakt vrede og udløst international kritik fra FN og bl.a. EU, og Røde Kors advarer mod konsekvenserne for civilbefolkningen i området.

Hjælpeorganisationen oplyser, at den indenfor de seneste uger har behandlet 850 sårede, både civile og soldater i det centrale og sydlige Somalia. Men i det sydligste område er lægehjælp nærmest »ikke eksisterende«. Der er to dagsrejser til nærmeste hospital i havnebyen Kismayo.