Tre år efter de vandrede på motorvejene: Her bor de fleste syriske flygtninge i dag

5,6 millioner syriske flygtninge bor stadig i de hårdt belastede nærområder. Få rejser til Europa, og endnu færre vender hjem.

Mandag invaderede knap 200 flygtninge Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte den lange vandring mod Sverige. Flygtningene var forinden hevet af toget fra Tyskland på Rødby Havn Station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Langt væk er de tider, hvor syriske flygtninge vandrede op gennem motorvejene i Europa. Men det betyder ikke, at den syriske flygtningekrise er overstået.

De nyeste tal fra FN viser, at knap halvdelen af Syriens oprindelige befolkning på 23 millioner stadig er på flugt – omkring 6,5 af dem internt fordrevet. De øvrige er spredt ud i verden: 5,6 millioner bor i de såkaldte nærområder, mens knap en million er i Europa.

LÆS OGSÅ: Libanons flygtningepolitik er langt hårdere end Danmarks – men syv år senere vender syrerne stadig ikke hjem

Hvilke lande bor der flest syriske flygtninge?

I Libanon er hver femte indbygger nu syrisk flygtning. I Jordan, der i forvejen huser over 2 millioner palæstinensiske flygtninge, er tallet hver 15., mens Tyrkiet huser det langt største antal syriske flygtninge: over 3,5 millioner.

I Europa er Tyskland det land, der har taget flest syriske flygtninge, efterfulgt af Sverige. Danmark har siden krigens udspring i 2011 givet asyl til lidt under 20.000 flygtninge. Dertil kommer de syrere, som er kommet hertil via familiesammenføringer.

Kommer der stadig syriske flygtninge til Danmark?

I årene 2014-2016, hvor tilstrømningen var på sit højeste, fik mellem 4.000 og 6.000 syriske flygtninge om året asyl i Danmark. For hele 2018 er antallet ind til videre blot 356 personer.

De vigtigste årsager til faldet er EUs aftale med Tyrkiet, grænsehegn i Balkanlandene og en aftale mellem Italien og Libyen, der på hver deres måde har til formål at bremse flygtninge, før de begiver sig ud på den farlige færd. Derudover venter en del flygtninge i lejre i Grækenland på at få behandlet deres sag. Krigen i Syrien er ikke slut, men flygtningenes muligheder for at bevæge sig mod Europa er altså blevet vanskeligere og dyrere, selvom det stadig lykkes nogen at komme frem.

LÆS OGSÅ: Da flygtningene blev frederiksbergborgere

Hvordan bor flygtningene i nærområderne?

Modsat hvad mange tror, er det meget få syriske flygtninge, der bor i deciderede flygtningelejre. Ni ud af ti syriske flygtninge i nærområderne bor i byområder eller på landet. Nogle har sat uformelle teltklynger op, andre lejer sig ind i lejligheder. Omkring 80 pct. af flygtningene, der bor i nærområderne lever under fattigdomsgrænsen.

LÆS OGSÅ: Drømmen om kalifatet er død, men det er ikke kun en god nyhed for Vesten: Velkommen tilbage til Islamisk Stat 1.0

Vil de igen søge mod Europa?

Spørger man flygtningene, er det især manglen på arbejdsmuligheder for de voksne og skolegang for børnene i nærområderne, som får dem til at rejse videre i håb om et mere stabilt liv i Europa. Da de problemer stadig er til stede og krigen i Syrien endnu ikke er overstået, er risikoen for et ny bølge flygtninge der hele tiden latent. Styrkelsen af de ydre grænser i Europa og den øgede politiske bevidsthed i alle lande i unionen, gør det dog svært at forestille sig, at de skulle nå hele vejen til Danmark så pludseligt og i så stort tal, som vi så i 2015.