Tragisk kollision bringer USA's flådekaptajner i fokus. Kan de overhovedet sejle?

Ti søfolk er savnet efter en kollision mellem et amerikansk flådefartøj og et handelsskib ud for Singapore.

»USS John S. McCain« er det seneste af en række amerikanske flådefartøjer, der har været involveret i ulykke. Kollisionen kom på det værst tænkelige tidspunkt: Lige midt i konflikten med Nordkorea. Foto: US Navy Fold sammen
Læs mere
Foto: US NAVY

Den amerikanske flåde er i den seneste tid blevet ramt af en række ulykker.

Den, der i nat ramte »USS John S. McCain« ud for Singapore, har rejst det pinlige spørgsmål, om de amerikanske flådekaptajner overhovedet er klar over, hvordan man manøvrerer, idet meget er gået galt i forbindelse med de kollisioner, der har fundet sted de seneste måneder.

Den seneste ulykke er en rodet affære. For selv om strædet ud for Singapore er et af de tættest besejlede i verden, og man derfor skal holde øje med især handelsskibe, der for at spare penge ofte sejler uden lods i selv de mest travle skibspassager, så burde denne seneste ulykke ikke have fundet sted.

Der er døgnet rundt officerer på kommandobroen, og under dæk sidder en lang række specialister, der holder øje med radarer og skibstrafikken i det hele taget.

Så et er, at et handelsskib bare sejler derudad, noget ganske andet er, at et flådefartøj sejler ind i handelsskibet. Der var trods alt gode muligheder for at sejle udenom, hvis man havde set skibet.

Fjerde kollision

»Der er gået mere end en ting galt,« som en af flådens officerer i Washington D.C. siger til de amerikanske medier.

Ti medlemmer af »USS John S. McCains« besætning savnes efter uheldet, og fem andre er kommet til skade, oplyser US Navy ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er den fjerde kollision, den amerikanske flåde har været involveret i den seneste tid. 17. juni kolliderede »USS Fitzgerald« med et containerskib, hvilket kostede syv besætningsmedlemmer om bord på orlogsfartøjet livet. De druknede i deres senge, da containerskibet ramte.

9. maj kolliderede »USS Lake Champlain« med et sydkoreansk fiskefartøj, og endelig stødte »USS Antietam« på grund ud for Tokyo.

Ulykkerne har fået den amerikanske flådes hovedkvarter til at se nærmere på årsagerne, og det har ført til, at en lang række officerer er blevet fjernet fra posterne.

Den amerikanske admiral William F. Moran sagde om ulykken med »USS Fitzgerald«, at skibets kommandobro i »situationen havde mistet evnen til overvågning«, hvad der så end menes med det. Såvel denne som den seneste kollision kunne være undgået, fordi der netop på et flådefartøj døgnet rundt er så mange på vagt, at det burde være umuligt at »blive overrrasket« af et handelsskib - også selv om det er mørkt eller tåget.

Krisen i Nordkorea

Det værste - ud over tabet af menneskeliv - er, at USAs 7. Flåde har så store problemer på et tidspunkt, hvor krisen i området er på sit højeste.

Fælles amerikansk-sydkoranske militærøvelser har fået Nordkorea til at true med at angribe øen Guam, og »USS John S. McCain« var bevæbnet med blandt andet missiler, som skulle yde sikkerhed til andre skibe, såfremt nordkoreanerne forsøgte at angribe dem.