Tragedie i norsk indkøbscenter: »Hun havde en kniv og hylede og skreg«

I 12 minutter gik en 15-årig norsk pige igennem et indkøbscenter med en blodig kniv viftende i hånden. Og med et liv fyldt med selvmordstanker og problemer på hjemmefronten, tog hun livet fra en 17-årig pige.

»I disse tider er selvhadet, skammen og skyldfølelsen stærk. Jeg føler mig mislykket, ensom, og at jeg er et barn ingen orker at vise kærlighed,« skrev en 15-årig norsk pige nogle måneder inden hun stak af fra sin institution og med en stor kniv angreb to unge kvinder i et indkøbscenter i Kristiansand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Schrøder, Tor Erik

En 15-årig norsk pige havde længe givet udtryk for, at hun ikke havde det godt. Adskillige gange havde folk i Kristiansand set hende sidde på rækværket på Varoddbroen og truet med at hoppe.

Alt dette var et råb om hjælp, skrev den norske pige i et læserbrev for fem måneder siden:

»I disse tider er selvhadet, skammen og skyldfølelsen stærk. Jeg føler mig mislykket, ensom, og at jeg er et barn ingen orker at vise kærlighed,« skrev pigen, ifølge VG.

I flere år har hun været i berøring med det norske børneværn, politi og børne- og ungdomspsykiatri.

Onsdag flygtede pigen fra den institution, hvor hun boede.

Kl. 17.31 samme dag modtog politiet den første melding om, at en person gik rundt og »viftede« med en kniv i indkøbscenteret Sørlandssenteret.

Blod på kniven

I indkøbscentrets supermarked Coop Obs var 17-årige Marie Skuland mødt ind onsdag. Hun havde fået en tjans som vikar henover sommeren. Til dagligt gik hun på katedralskolen i Kristiansand.

Ifølge flere vidner i norske medier havde de set en pige, der så »bange« ud og gik rundt med en kniv i Sørlandssenteret. Marie Skuland har været en af de første, der mødte pigen med kniven.

Det er endnu uvist, hvordan pigernes møde i supermarkedet forløb. Politiet tror ikke, at de to piger med kun to års aldersforskel kendte hinanden.

Flere vidner har fortalt til norske medier, at der var blod på den »store« kniv, som pigen gik rundt med.

Pigen var den 15-årige pige, der var flygtet fra sin institution. Hun havde netop stukket 17-årige Marie Skuland samt en 23-årig kvinde, der også befandt sig i supermarkedet.

Artiklen fortsætter under twitter-opdateringen.

Nægter sig skyldig

I indkøbscentret så en familie på tre pludselig en pige komme gående, og »hun havde kniv og hylede og skreg,« imens hun gik mod rulletrappen op til centrets 2. etage. Flere ansatte fra Coop Obs og andre butikker kom løbende efter hende, har familien beskrevet over for VG.

Den foreløbige endestation for den 15-årige pige, der i 12 minutter havde skabt skræk og rædsel blandt handlende og arbejdende i Sørlandssenteret, var seks politifolk, der overmandede hende.

På et pressemøde fortalte det lokale politi efterfølgende, at den 15-årige var blevet indlagt på en psykiatrisk afdeling. På sygehuset i Kristiansand kæmpede Marie Skuland samtidig for sit liv.

Hun døde dog kort efter hendes operation samme aften.

Den anden kvinde, som var blevet angrebet, gennemgik også en operation og blev fløjet til Oslo, hvor hendes situation stadig er kritisk, skriver NRK.

Den 15-årige pige er nu sigtet for drab og drabsforsøg, men nægter sig skyldig.

I flere år har den unge gerningskvinde været i behandling ved børne- og ungdomspsykiatrien på Sørlandet sygehus. Her blev hun vurderet til at være en person, der kunne skade sig selv. Men hun blev ikke anset for at kunne gøre skade på andre.

Den norske sundsstyrelse vil i næste uge beslutte om sygehuset skal undersøges, i forhold til om sygehuset har gjort nok for den 15-årige pige, da hun var i behandling, skriver avisen Fædrelandsvennen.