Træning af irakiske styrker sættes på pause efter angreb

Der er forhøjet beredskab hos danske udsendte efter angreb i Irak. Træning af irakiske styrker pauses.

 

USA og dets allierede har som følge af øget trusselsniveau i Irak tilsyneladende midlertidigt stoppet træningen af irakiske styrker i landet.

Det oplyser det tyske militær i et brev, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Det fremgår af brevet, at der er forhøjet beredskab for de styrker, som indgår i Operation Inherent Resolve, som også danske soldater er en del af.

Brevet er sendt til medlemmer af den tyske Forbundsdag den 3. januar.

I det oplyser den tyske generalløjtnant Erich Pfeffer, at den amerikanske generalløjtnant Pat White, der står i spidsen for Operation Inherent Resolve, har hævet beskyttelsesniveauet for de udsendte styrker.

»Træningen af irakiske styrker i hele Irak er derfor midlertidigt suspenderet,« skriver den tyske generalløjtnant.

»Det gælder for alle involverede lande,« lyder det.

Stoppet sker, efter at et amerikansk droneangreb i Bagdad fredag dræbte militærleder Qassem Soleimani, der var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

Fredag oplyste Forsvaret, at alle danske soldater i Irak har det godt og afventer situationen. Samtidig lød det, at beredskabet som følge af udviklingen efter angrebet på Soleimani er blevet skærpet.

»Konkret har soldaterne skærpet fokus på deres egen sikkerhed.«

»Det betyder blandt andet, at de danske soldater har deres sikkerhedsudrustning med sig rundt, og at de mødes hyppigere end normalt,« oplyste Forsvaret i en skriftlig kommentar.

Danske soldater har siden 2014 været til stede i Irak, hvor de som en del af Operation Inherent Resolve har bekæmpet Islamisk Stat i Irak og Syrien.

De seneste år har danskerne fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Der er fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Danmark bidrager desuden med cirka ti soldater - stabsofficerer - til Natos Mission Iraq i Bagdad.

Lørdag ramte et nyt luftangreb en hovedsageligt proiransk milits nord for Bagdad ifølge nyhedsbureauet AFP. Det står ikke umiddelbart klart, hvem der har udført angrebet.

Irakisk stats-tv har berettet, at USA står bag, men en talsmand for den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat meddeler ifølge Reuters på Twitter, at USA ikke står bag.

/ritzau/Reuters