Trængsel ved Europas østlige grænse

På de græske øer tættest på Tyrkiet vokser antallet af flygtninge og migranter dag for dag trods EUs aftale med Tyrkiet om at standse gummibådene over Ægæerhavet. Strømmen er ganske vist taget kraftigt af, men der kommer stadig i gennemsnit omkring 100 personer – blandt andet syrere, afghanere, irakere og håbefulde sjæle helt fra Bangladesh og Pakistan – om dagen, og de hober sig op på Lesbos, Chios og de øvrige øer.

Tusindvis af flygtninge og migranter er lige nu strandet på de græske øer. Her er det en flygtningelejr på øen Chios. Foto: Louisa Gouliamaki Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skyldes en beslutning om, at de ikke skal videre til det græske fastland, hvor der allerede i forvejen er mindst 60.000 flygtninge og migranter, der er strandet i Grækenland, fordi landets naboer mod nord og EU-partnerne har forskanset sig bag pigtråd og grænsekontrol. Samtidig sendes kun få tilbage til Tyrkiet, selv om det også er en del af aftalen med EU, og det hænger blandt andet sammen med, at de græske asylmyndigheder er overbelastet, og at stort set alle, der får afslag, appellerer afgørelsen. Det tager dermed typisk mindst et år at træffe en afgørelse. Endelig er der stadig store problemer med at returnere de tusindvis af migranter, der ikke har en chance for at få asyl. Konsekvensen er, at de græske øer nu huser op mod 16.000 flygtninge og migranter, og at det er adskillige tusinde flere, end øernes interi­mistiske lejre har kapacitet til.