Toyota genoptager bilproduktionen i Japan

Bilgigantens 18 samlefabrikker i Japan har genoptaget produktionen på halv kraft efter naturkatastroferne.

Den japanske bilkoncern Toyota har mandag genoptaget produktionen på alle landets samlefabrikker, der har været lukket siden jordskælvet og tsunamien 11. marts. Fabrikkerne kører dog kun på halv kraft, fordi der mangler dele.

Af Toyota-koncernens 18 samlefabrikker i Japan, er tre allerede i gang, mens de resterende 15 er begyndt at producere mandag, oplyser den japanske bilgigant.

- Fabrikkerne kører med omkring 50 procent af kapaciteten, fordi der mangler dele til bilerne, siger en talskvinde for Toyota.

Bilproducenten planlægger at fortsætte med den nuværende kapacitet frem til 3. juni, og så indstilles produktionen i ferien Den Gyldne Uge, der ligger i slutningen af april og begyndelsen af maj.

De fabrikker, som har genoptaget arbejdet mandag omfatter også de af koncernens anlæg, der ligger i de jordskælvsramte distrikter, Miyagi og Iwate.

En mangel på komponenter har lammet bilproduktionen i Japan og sat tempoet ned i udlandet i kølvandet på katastroferne, der ramte landet 11. marts. Analytikere vurderer, at det vil vare måneder inden situationen normaliseres, og der vil fortsat være strømudfald.

Det kraftigste jordskælv i Japans historie og den efterfølgende tsunami har afbrudt forsyningskæderne og lammet store dele af landets energiforsyning ved at smadre et atomkraftværk.

Mange producenter af vigtige komponenter ligger netop i de værst ramte områder i Japan, og deres fabrikker blev ødelagt af det voldsomme jordskælv, der blev målt til 9,0 på richterskalaen, og efterfølgende oversvømmet af en gigantisk flodbølge.

Naturkatastroferne har haft indflydelse på bilproducenter i store dele verden. Det har påvirket samlefabrikker så langt borte som i Storbritannien, USA, Tyrkiet, Frankrig, Australien, Polen og Filippinerne.

/ritzau/AFP