Tortur i Iraks Kurdistan

Iraks kurdere, der blev tortureret, undertrykt og forfulgt under Saddam Husseins regime, får igen tæv med træstave og metalstænger. Nu er bødlerne kurdernes egne sikkerhedsstyrker.

»Velkommen til Kurdistan« står der på skiltet. Der er stadig tortur i Kurdistan, viser ny undersøgelse. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Billedet af det nordlige, kurdiske Irak som en fredens oase i et land, der ellers er i blodig opløsning, krakelerer i en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Ifølge den anerkendte organisation er tortur ren rutine, og hundredvis er fængslet uden retssag og uden at have været præsenteret for en anklage. Bødlerne er folk i den kurdiske sikkerhedstjeneste, Asayish, der ifølge rapporten opererer uden for de lokale myndigheders kontrol.

Human Rights Watch baserer sin anklage på en måned lang research i det kurdiske Irak, hvor organisationen har interviewet 158 fanger og de ansvarlige myndigheder inklusive Massud Barzani, der tidligere var klanleder og krigsherre, men som nu er præsident for Kurdistans regionale regering.

»De fængslede rapporterer om udbredt mishandling, inklusive slag med redskaber som ledninger, vandslanger, træstave og metalstænger,« hedder det i rapporten fra Human Rights Watch, der også har eksempler på fanger, der ikke løslades selv om de har udstået deres straf. I andre tilfælde er fanger, der er blevet frikendt, ikke blevet sat på fri fod.

»Et stort flertal af de fanger, hvis sager Human Rights Watch har undersøgt, er ikke blevet præsenteret for en anklage af de kurdiske myndigheder eller fået adgang til besøg af familien eller en advokat. De er heller ikke stillet for en dommer eller fået adgang til at appellere deres tilbageholdelse,« hedder det i rapporten.

Undersøgelsen af forholdene i irakisk Kurdistan blev afsluttet i oktober sidste år, og siden har de lokale myndigheder og den autonome, kurdiske sikkerhedstjeneste gennemført nogle forbedringer, anerkender Human Rights Watch i rapporten. Men de skridt, der er taget er slet ikke tilstrækkelige, hedder det.

Torturfyldt fortid
Kurderne blev systematisk undertrykt under Saddam Husseins styre i Irak. Flere af de irakiske flygtninge her i Danmark kan berette om bestialske torturmetoder. Og netop Saddam Husseins uhyrlige forbrydelser mod sin egen befolkning, var da også en af de begrundelser, der blev brugt af den amerikansk-ledede koalition inden invasionen i marts 2003.

Det er derfor en dårlig nyhed oven i alle de andre fra Irak, at kurderne efter at være sluppet af med deres diktator nu udsætter hinanden for tortur.

Det nordlige Irak er langt mere fredeligt end det sunnimuslimske centrale Irak og det shiamuslimske Sydirak. Økonomien er god i nord, og forholdene har i det hele taget været præget af relativ stabilitet lige siden afslutningen på den første Golfkrig i 1991. Her etablerede USA og Storbritannien en sikker zone svarende til kurdernes nuværende selvstyrende region for Iraks kurdiske befolkning.