Tornadoen sugede Will ud gennem soltaget

Skræmmende øjenvidneberetninger fra den værste enkeltstående tornadokatastrofe i nyere amerikansk historie.

Will Norton blev suget ud af soltaget på sin fars Hummer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

18-årige Will Norton og hans far er på vej hjem fra Wills translokationfest på Joplins største gymnasium, da det, der senere skal vise sig at være den værste enkeltstående tornado i amerikansk historie, slår ned tæt på Wills fars firhjulstrækker, en Hummer H3. Det skriver CNN.

100 meter foran den over to tons tunge firhjulstrækker kører Wills søster. Hun er næsten nået frem til familiens hus, der ligger midt i et bælte på næsten ti kilometer i det centrale Joplin, som bliver fuldstændig raseret af den kraftige kategori-5 tornado.

Hendes mobil ringer. Det er hendes far, der beder hende om at åbne garageporten, så de hurtigt kan komme i sikkerhed for stormen. Hendes far når kun lige at færdiggøre sætningen, da hun kan høre ham råbe til sin søn, der kører bilen.

- Kør ind til siden, kør ind til siden!

Men på det tidspunkt har den grå søjle af ødelæggelse allerede nået de to. Hummeren bliver væltet rundt som en legetøjsbil.

Suges ud af tornado

Det enorme sug fra tornadoen skaber undertryk i bilen. Soltaget smadres. Wills sikkerhedssele brister af ukendte årsager, og den 18-årige dreng suges ud af bilen og op i tornadoens 320 km/t kraftige virvelvinde.

Billedserie: Da nådesløsheden kom til Joplin

Faren bliver slået bevidstløs men vågner kort tid efter med lette kvæstelser.

Familien har forgæves ledt efter Will Norton. Han er nu en af de 1.500 personer, som stadig savnes efter den historisk kraftige tornado, der foreløbig har kostet 124 mennesker livet.

Hans familie har oprettet en Facebook-gruppe og forsøger at gennemsøge alle nærliggende hospitaler i håb om at finde Will i live.

Vækket af tornadosirener

Et andet sted i Joplin samme aften bliver Tarah Castleberry vækket af sin mand, Andrew, der har hørt tornadosirenerne, som netop er gået i gang. Det gør de tit i Joplin, uden at der sker noget.

Den lille familie står alligevel ud af sengen for at tjekke situationen udenfor. De ser uvejret nord for deres hus, men bemærker ikke noget usædvanligt, før de opdager fuglene over dem, der flyver i nogle underlige mønstre.

Tarah og Andrew bliver nervøse og beslutter sig for at forberede sig på det værste, skriver CNN, der har snakket med parret.

Jorden begynder at ryste

Da Tarah’s mand er gået i garagen efter en hundeboks til deres hund, Maxx, ser Tarah himlen blive næsten sort. Temperaturen falder kraftigt, og jorden begynder at ryste under dem. Det lyder som om et godstog er direkte på vej mod familiens hus.

- Vi løb. Vi nåede ind i gangen, og jeg smækkede døren bag os. Vi havde ikke tid til at nå andre steder hen, fortæller Tarah til CNN.

- Vi følte tornadoen ramme huset næsten øjeblikkeligt efter, vi havde sat os på gulvet i gangen. Hele huset begyndte at ryste. Og lydene. Jeg tror ikke, de kan beskrives med en million ord. Væggene så ud som om, de var flydende ud fra den måde, de bevægede sig på, fortæller Tarah.

Loftet forsvinder

- Loftet over vores hoveder begyndte at forsvinde. Jeg skubbede Maxx ind i hundeboksen og greb min mands hånd.

Pludselig bliver Andrew ramt af familiens tørretumbler, der kommer flyvende. I samme sekund rammes Tarah af en dør. Det beskyttende rum omkring dem forsvinder om i det roterende helvede over dem.

- Jeg glemmer aldrig min mands udtryk. Vi fortsatte med at bede, men jeg havde fuldstændig forliget mig med tanken om, at vi skulle dø den dag.

- Jeg troede du var væk, fortæller Andrew til sin kone. - Døren ramte dig og rummet var væk.

Vi troede, det var slut

Selvom Andrew blev ramt i hovedet af tørretumbleren, og Tarah lider under kraftige rygsmerter, har de ikke søgt hjælp på hospitalet, fordi de mener, der er personer der behøver hjælpen mere.

- Hvis du kan gå og tale, så overlad hospitalerne til andre. Der er så mange mennesker, der er langt værre ramt, fortæller hun til CNN.

- Vi har aldrig været så glade for at være i live. Vi troede virkelig, det var slut, fortæller Tarah.

Ifølge de nyeste oplysninger fra myndighederne blev over 8.000 bygninger i Joplin helt eller delvist ødelagt under tornadoens hærgen.