Toppolitikers kone får dødsstraf

En af de mest omtalte retssager i Kinas historie er endt med dødsstraf til Gu Kailai og ni års fængsel til hendes personlige assistent.

Arkivfoto af Gu Kailai. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/CHINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: I november 2011 forgiftede Gu Kailai og hendes assistent Zhang Xiaojun den britiske forretningsmand Neil Heywood. Nu har de fået udmålt deres straf.

Kailai, der er gift med den tidligere partichef for kommunistpartiet Bo Xilai, er blevet idømt dødsstraf med to års udsættelse, hvilket betyder, at hun formentlig kommer til at sidde fængslet resten af sine dage.

Dødsstraffen bliver ifølge Reuters kun eksekveret, hvis Gu Kailai begår kriminalitet i løbet af de næste to år.

Zhang Xiaojun, der var ansat som hushjælp og assistent fro Gu Kailai, er blevet idømt ni års fængsel.

Ved retssagen 9. august indrømmede Gu Kailai, at hun sammen med Zhang Xiaojun forgiftede Neil Heywood, som ifølge Gu Kailai havde truet hendes søn.

Retssagen mod Gu Kailai ses af mange kinesere som et politisk angreb på Bo Xilai, som indtil for nylig havde ambitioner om at blive valgt ind i kommunistpartiets topledelse til oktober.

Bo Xilai, som indtil marts, da han blev suspenderet fra posten, var lokal partichef for det regerende kommunistparti i Chongqing og havde en karriere foran sig i toppen af det magtfulde parti.

Men de kinesiske myndigheder suspenderede Bo, da de begyndte at efterforske hans hustrus forbindelse til Heywoods dødsfald.

Det eneste offentligheden ved om Heywoods forbindelse til politikerparret og kommunistpartiet - og meget af det er rygter - er, at han var gift med en kinesisk kvinde og havde boet i Kina i mange år ved sin død. Rygter siger, at han havde forbindelser til den britiske efterretningstjeneste.