Topløs kvinde genfundet i Miami

Tyv stjal maleri af Matisse fra museum og erstattede originalen med en kopi, uden at det blev opdaget.

Eksperter vurderer billedet, "Odalisque a la culotte rouge" fra 1925, til at være 18 millioner kroner værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Felix Gerardi

En tyv stjal for over 10 år siden et kostbart maleri af den verdensberømte franske maler Matisse fra et museum  i Venezuelas hovedstad Caracas, uden at det blev opdaget.
 
Den snedige tyv erstattede nemlig det originale maleri, der viser en topløs kvinde, med en kopi, og først i 2003, da en galleriejer i Miami i USA blev tilbudt maleriet og ringede til museet for at høre nærmere, opdagede museet, at det var en værdiløs kopi, man havde hængende.
 
Sagen, der refereres af flere internationale medier - The Times under overskriften "Topløs kvinde fundet",  kom frem forleden, da amerikanske FBI agenter, der arbejdede under cover i Miami, blev tilbudt det originale maleri af en mand og en kvinde. De fortalte oven i købet agenterne, at prisen for værket kun var på 4,5 millioner kroner, fordi billedet var stjålet.

Eksperter vurderer billedet, "Odalisque a la culotte rouge" fra 1925,  til at være 18 millioner kroner værd.

De to sælgere, Pedro Antonio Marcuello Guzman (46) og Maria Martha Elisa Ornelas Lazo (50), er nu fængslet. Parret risikerer ifølge The Independent op til 10 års fængsel.

FBI har fulgt billedet, siden det af en kurer identificeret som Hr. Ornelas blev bragt fra Mexico til USA og kan .

 
Ingen ved hvornår, hvordan og hvem, der stjal billedet på kunstmuseet og erstattede det med en kopi, men der har været spekulationer om, at det blev stjålet i 1997 i forbindelse med et udlån til et spansk museum.

Matisses værker er eftertragtede - både på museer, auktioner og blandt tyve. Statens Museum for Kunst i Københavns har i øjeblikket en stor og populær Matisse-udstilling, og sidste år blev et maleri af Matisse solgt på auktion for over 100 millioner kroner. Flere stjålne malerier af mestermaleren er i øjeblikket efterlyst internationalt. Så sent som i 2010 blev et maleri stjålet fra en museum i Paris.

Det frække kunsttyveri i Venezuela bringer tankerne hen på filmen "The Thomas Crown Affair", hvor en rig charmerende playboy spillet af Pierce Brosnan stjæler kunst - dog ikke for pengenes skyld, men for at få spænding i tilværelsen. Virkelighedens tyveri er også særdeles spændende.