Topkarakter til Obamas sejrstale

Det kan ikke gøres bedre, siger dansk retorikprofessor.

En af de tekniske færdigheder, der gør Obama meget overbevisende som taler, er hans ekstremt dygtige og diskrete brug af de såkaldte "sincerity machines" eller troværdighedsmaskiner: Det er de gennemsigtige teleprompter-skærme, der løbende viser manuskriptet for taleren, mens det for publikum bagved ser ud til, at han har øjenkontakt med dem. Skærmene var ikke i TV-billedet under transmissionen af sejrstalen, og det bliver svært at fange Obama i en øjenbevægelse, hvor han bruger dem. Men her ses de på hver side af talerstolen på scenen i Grant Park, Chicago. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er en god, gammeldags oratorisk udfoldelse i den store højstemte stil. Det er en fantastisk gennemarbejdet og flot tekst, og han afleverer den fornemt, lyder vurderingen af Obamas sejrstale fra den danske retoriker Christian Kock, professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet.

I situationen kan det simpelt hen ikke gøres bedre, mener han.

- Han står foran en stor skare af sine egne vælgere. Han har lige vundet. Og han skal række hånden ud til sine modstandere. I den sammenhæng kan det ikke gøres flottere, siger Christian Kock.

Men den meget højstemte stil går ikke nødvendigvis til alt:

- Man taler om en prædikenagtig stil, som er inspireret af sorte prædikanter. Og de taler til en forsamling, som i forvejen er overbeviste. Skal man overbevise skeptikere, er man ovre i en helt anden genre, siger Christian Kock.

Den højstemteog følelsesladede stil er typisk for Obama, og den står i skarp modsætning til McCains retoriske stil.

- Obama slår meget på den fælles oplevelse af historiske begivenheder. McCain vægter sin egen karakter, sit etos, siger Kock.

Men patos er ikke nødvendigvis en international gangbar mønt for oratorikere:

- Her i Danmark ville det ikke gå. Vores politikere skal ikke tale til os på den måde. Vi danskere er jo lidt mere fedtede med følelserne, så vi forlanger at man ikke kun taler til krybdyrshjernen, hvor vi reagerer helt instinktivt, siger Christian Kock.

Obamas værktøjskasse
I talen bruger Obama en række redskaber, som hører til den Martin-Luther-King'ske oratoriske stil:

Han starter talen med en opremsning af tre ting, og så en kort hovedsætning.

- Det er helt klassisk at tallet tre fungerer, nogle mener endda, at det er indbygget i vores hjerner, den der tretrinsraket, siger Christian Kock.

Sætningen, der indleder talen:

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible; who still wonders if the dream of our founders is alive in our time; who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.

(Hvis der er nogle derude, der stadig tvivler på at Amerika er stedet hvor alt er muligt, som stadig undrer sig over om vores forfædres drøm er i live i vor tid, som stadig stiller spørgsmål ved vores demokratis magt, så er denne aften jeres svar.)

Hans hovedvåben er patos - at appellere til følelserne. Det er klassisk Obama, at han pludselig trækker en 106-år gammel kvinde fra Atlanta frem, og bruger hende som indgang til at opremse nationens store kriser.

- Hun er ikke bare en patetisk figur, hun bruges til at trække et historisk perspektiv, som har været temaet for hele hans kampagne, siger Christian Kock.

Et andet oratorisk "trick" i Obamas arsenal er bogstavrim.

Let us resist the temptation to fall back on the same partisanship and pettiness and immaturity that has poisoned our politics for so long.

(Lad os modstå fristelsen til at falde tilbage på den samme partiskhed og smålighed og umodenhed, der så længe har forgiftet vores politiske klima).

Og de fleste har sikkert også fået øje på den klassiske gentagelse af en slagsordagtig sætning. I starten af talen er det "Dette er svaret ...", der minder om Luther King's berømte "I have a dream ...".

I slutningen af talen bruger han seks gange slagordet "Yes, we can", som han gjorde til sit eget allerede valget til senator i 2004.

Se hele talen her: