Topfolk i USA godkendte torturlignende metoder

Vicepræsident Dick Cheney er blandt en stribe af topfolk i den amerikanske regering, der ifølge en TV-station sagde god for omstridte afhøringsmetoder. Eksperter taler om krigsforbrydelser.

Vicepræsident Dick Cheney er blandt de topfolk, der beskyldes for at have sagt god for torturlignende afhøringsmetoder Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

I en række hemmelige møder tilbage i 2002 godkendte en stribe af de absolutte topfolk i den amerikanske regering vidtrækkende metoder til afhøring af fanger mistænkt for terrorisme.

Førende jurister vurderer, at der kan være sket regeringsgodkendte krigsforbrydelser.

De omstridte afhøringsmetoder er siden kommet for dagens lys i bl.a. Abu Ghraib-skandalen og i rapporter om USAs såkaldte “sorte fængsler” rundt om i verden, hvor fanger er blevet udsat for bl.a. simuleret drukning, også kaldet waterboarding, der ifølge internationale eksperter og tidligere amerikansk retspraksis er tortur.

Det er den store TV-station, ABC, der lader bomben eksplodere, og den sætter navn på de personer, der ifølge stationens anonyme kilder godkendte metoderne.

Det drejer sig først og fremmest om vicepræsident Dick Cheney og præsidentens daværende nationale sikkerhedsrådgiver, nu udenrigsminister Condoleezza Rice. Men også tre daværende ministre - forsvarsminister Donald Rumsfeld, udenrigsminister Colin Powell samt justitsminister John Ashcroft - deltog ifølge ABC News på møderne i et særligt udvalg under Det Nationale Sikkerhedsråd.

Justitsminister Ashcroft var imidlertid stærk betænkelig ved, om metoderne, som han dog i sidste ende accepterede, var lovlige:

»Hvorfor taler vi om det her i Det Hvide Hus,« skal han have spurgt på et af møderne: »Historien vil ikke dømme os blidt.«

Kilder forklarer til TV-stationen, at godkendelser af metoder som waterboarding, stresspositioner, ophold i iskolde rum og søvnnægtelse i ofte flere døgn blev taget i en atmosfære, hvor USA og især den øverste ledelse frygtede nye angreb fra al-Qaeda og internationale terrorister i stil med 11. september 2001.

Præsident George W. Bush og tidligere chef for efterretningstjenesten CIA, George Tenet, har begge offentligt erklæret, at afhøringerne har hjulpet amerikanerne til at forhindre nye angreb.

Men jurister slår fast, at metoderne strider med internationale konventioner, og at topfolkene med sine godkendelser kan have gjort sig skyldige i krigsforbrydelser.

Ifølge juraprofessor Jack M. Balkin fra det anerkendte Yale University risikerer Cheney, Rice og de øvrige ansvarlige næppe retslige efterspil i USA, idet præsident Bush og den tidligere republikansk ledede kongres har vedtaget love, der giver dem selv og CIA-agenter immunitet mod forhold begået i perioden fra 11. september 2001 og frem til slutningen af 2006. Derimod forventer professoren, at personerne risikerer retsforfølgelse i andre lande.

»Det er ikke fordi, at visse medlemmer af Bush-administrationen ikke har begået krigsforbrydelser. Det er jeg temmelig sikker på, at i det mindste nogle af dem har. Min pointe er, at det er meget usandsynligt, at de nogensinde vil blive retsforfulgt for det i hvert fald i vores eget land,« påpeger han på sin blog, Balkanization.

En anden respekteret jurist Scott Horton - ekspert i menneskeretspørgsmål - forventer at se retssager uden for USA mod amerikanske regeringspersoner, men ikke før præsident Bush er trådt tilbage den 20. januar næste år.

»Efter den dato vil sagerne næppe blive ført frem alt for aggressivt, med mindre en af personerne træffer den tåbelige beslutning at bruge sit pas på en rejse uden for USAs grænser,« lyder det fra Scott Horton, der er tilknyttet magasinet Harper.

Han forudser imidlertid, at en håndfuld personer fra Bush-administrationens top risikerer sager for at have løjet over for Kongressen, der efter Demokraternes sejr ved midtvejsvalget i november 2006 er begyndt at efterforske afhøringsmetoderne.

Det Hvide Hus har endnu ikke kommenteret de nye oplysninger.