Tony Blair er nu katolik

To dage før jul konverterer den tidligere britiske premierminister til katolicismen. Blairs kone og børn er i forvejen katolikker.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair har siden sin afsked besøgt pave Benedikt XVI som led i sin omvendelse til katolicismen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Osservatore Romano

Lige akkurat i tide inden kirkebesøgene i juletiden har Storbritanniens tidligere regeringschef Tony Blair skiftet tro og er konverteret til katolicismen, bekræftede både hans talsmand og overhovedet for den katolske kirke i Storbritannien lørdag.

Den 54-årige ekspolitikers trosskifte har været ventet, lige siden han efter 10 år ved magten gik af i juni og umiddelbart forinden aflagde pave Benedikt visit i Vatikanet.

I forvejen er både hans hustru Cherie og deres fire børn katolikker, og Blair har ifølge kardinal Cormac Murphy-O'Connor forberedt sig på sit trosskifte ved at deltage i et særligt program de seneste måneder.

»Jeg er meget glad for at byde Tony Blair velkommen i den katolske kirke. Mine bønner er med ham, hans hustru og familie i dette glædens øjeblik på deres fælles trosrejse,« siger det britiske katolske overhoved i en erklæring.

For en måned siden afslørede Blair i en tv-dokumentar, at religion betød meget for ham i årene i Downing Street.

»Hvis jeg er ærligt omkring det, ja, så var det selvfølgelig enormt vigtigt,« sagde den nuværende Mellemøstmægler, der dog erkendte, at der er stor forskel på, hvor stor en rolle religion spiller i politik i Storbritannien og for eksempel i USA.

Som han sagde, er det helt normalt for amerikanske politikere at tale om deres tro, mens det er vanskeligt for britiske, fordi "folk så vil tro, at du er skør".

Hans tidligere spindoktor Alastair Campbell afbrød en gang Blair midt under et interview med ordene "Vi gør det ikke i Gud", da regeringschefen blev spurgt om sin tro.

Senere erkendte Campbell dog, at hans tidligere chef faktisk "gør det ret stort i Gud". Blair har da også erkendt, at han bad til Gud før sin omstridte beslutning om at sende britiske soldater til Irak.

Iagttagere mener, at Blair har ventet så længe med at konvertere, fordi det kunne have skabt problemer for ham som regeringschef. Både i rollen over for den anglikanske statskirke, men også i forbindelse med den nordiske fredsproces, hvor han mæglede mellem katolikker og protestanter.

EU's handelskommissær, Blairs ven Peter Mandelson, siger, at Blair ikke skilter med sin tro, men at den betyder meget for ham.

»Dette er en mand, der har Bibelen med sig, hvor end han tager hen, og som læser i Bibelen som det sidste om aftenen,« siger Mandelson.

Den anglikanske kirkes overhoved, ærkebiskoppen af Canterbury Rowan Williams, ønskede lørdag Blair alt det bedste på hans "katolske pilgrimsfærd".

/ritzau/Reuters