Tonsvis af kokain fundet skjult under bananblade i Colombia

12 ton kokain med en anslået værdi på 360 millioner dollar er blevet fundet gemt på fire landbrug i Colombia.

Læs mere
Fold sammen

Bogota. Myndigheder i Colombia har ifølge præsident Juan Manuel Santos gjort den hidtil største fangst i landets årelange kamp mod narkosmugling.

400 narkobetjente har onsdag i koordinerede aktioner på fire landbrug beslaglagt over 12 ton kokain.

- Takket være en politioperation med efterretningsoplysninger fra venlige lande blev den største beslaglæggelse i historien foretaget, siger Santos ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den samlede mængde anslås at have en markedsværdi i USA på 360 millioner dollar, skriver AP. Det svarer cirka til 2,3 milliarder kroner.

Kokainen var gravet ned og dækket af bananblade.

De fire aktioner fandt sted i Antioquia-provinsen nær Colombias grænse til Panama.

Santos sætter kokainen i forbindelse med en væbnet gruppe kendt som Clan de Golfo. USA har tidligere udsat en dusør på op til fem millioner dollar for oplysninger, der kan føre til pågribelse af bandens leder.

Den kriminelle gruppe forsøger angiveligt at sætte sig på narkohandlen i de områder af det sydamerikanske land, som tidligere var kontrolleret af den marxistiske guerillagruppe Farc, skriver nyhedsbureauet AP.

Præsident Santos har ifølge Reuters lovet at sende 80.000 militær- og politifolk til de områder i et forsøg på at forhindre andre narkobander i udfylde det tomrum, Farc har efterladt.

Oprørsgruppen indgik i 2016 en aftale med regeringen om at indstille en væbnet kamp mod staten, som havde stået på i flere årtier.

Et af elementerne i fredsaftalen var, at Farc skulle reducere produktionen af koka. Kokain udvindes fra plantens blade.

Farc menes i sin tid at have involveret sig i handel med kokain for at finansiere gruppens aktiviteter.

Før fredsaftalen mellem Farc og Colombias regering faldt på plads, skønnede det amerikanske justitsministerium, at omkring halvdelen af al kokain, som blev smuglet ind i USA, på en eller anden måde havde været mellem hænderne på oprørsgruppen.

USA's narkobekæmpelsesmyndighed, Drug Enforcement Agency, skønner, at Colombia årligt fremstiller cirka 910 ton kokain.

/ritzau/