Tonen skærpes mellem USA og Rusland

USAs præsident vil ramme Ruslands politiske inderkreds, og Barack Obama varsler hårde sanktioner mod landets økonomi. I Rusland svarer Putin igen med lignende sanktioner.

Russiske soldater patruljerer i et område omkring en ukrainsk militærbase. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE

USA: USA og Rusland indførte torsdag gensidige sanktioner mod forretningsfolk, toppolitikere og embedsmænd fra Moskva og Washington.

Som endnu et træk i forhold til de 11 navngivne personer, som allerede var ramt af sanktioner, føjede præsident Obama torsdag yderligere en række navne til listen og banede desuden med sin underskrift vej for, at banken Rossiya, som den russiske ledelse benytter, bliver ramt af sanktioner, hvis ikke Rusland viser vilje til at deeskalere situationen i Ukraine.

Banken har mere end 10 milliarder dollar i indeståender, og dens formand er ifølge AFP kendt som »Putins bankmand«. Rossiya er Ruslands 17. største bank, og med sanktionerne bliver det forbudt for amerikanske forretningsfolk og firmaer at gøre forretninger med banken, hvor også indeståender bliver indefrosset.

Blandt de russiske forretningsfolk, der omfattes af sanktioner, nævnes tre milliardærer fra Putins inderkreds. Det gælder blandt andre Arkadi og Boris Rotenberg, der fik kontrakter på syv milliarder dollar i forbindelse med etablering af olympiadefaciliteterne i Sotji.

Umiddelbart efter Obamas erklæring meddelte Rusland, at man vil indføre sanktioner mod amerikanske embedsmænd som gengæld for amerikanske visumstramninger. Gengældelsen vil ramme ni amerikanske embedsmænd og politikere, der får indrejseforbud i Rusland.

Blandt de berørte er den republikanske senator, John McCain, der besøgte demonstranterne på Maidanpladsen i Kiev og udtalte sin støtte til dem, samt republikaneren, John Boehner, der er formand for Repræsentanternes Hus. Yderligere tæller listen tre af præsident Obams rådgivere, nemlig Daniel Pfeiffer, Caroline Atkinson og Benjamin Rhodes.

Kort efter af det var annonceret, at John Boehner stod på listen, tweetede han:

»Stolt af at være på listen over de der er villige til at gå mod Putins aggression.«

Også John McCain var ude med et tweet:

»Jeg er stolt over at blive ramt af Putins sanktioner. Jeg vil aldrig fravige mine bestræbelser og dedikation til frihed og uafhængighed for Ukraine og Krim,« lød det fra ham.

Tonen fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har ifølge Reuters heller ikke været blød over for sin amerikanske kollega, da de to talte sammen torsdag.

Her erklærede Lavrov kategorisk, at »beslutningen om genforeningen af Krim og Rusland ikke står til at ændre«, og at den skal respekteres.